925228
Binnenland

Deutekom maakte vooral carrière in buitenland

Cristina Deutekom heeft vooral carrière in het buitenland gemaakt. De sopraan (geboren in 1931 in Amsterdam) schitterde in de voornaamste operahuizen van Europa en de VS en werkte met beroemde dirigenten en zangers. Ook kreeg ze talloze onderscheidingen. Donderdag overleed de zangeres op 82-jarige leeftijd in Amsterdam.

Stientje Engel was de dochter van een suikerbakker in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. 's Zondags luisterde het gezin naar opera op de Belgische radio. Al toen ze vijf jaar was, verscheen Cristina in kinderoperettes. Een paar jaar later ontving Deutekom, inmiddels eigenares van een kousenwinkel aan de Nieuwendijk in Amsterdam, een beurs om zang te studeren aan het conservatorium in de hoofdstad. In 1962 kreeg ze een opleiding aangeboden in de studio van de Nederlandse Operastichting, waar ze drie jaar later debuteerde.

Internationaal

Internationale bekendheid kreeg ze met een optreden in de Staatsopera van München in 1966. Drie jaar later was ze als Koningin van de Nacht te horen in de Metropolitan in New York, met een lovende recensie van The New York Times na afloop. Deutekom trad daarna veelvuldig op in de operahuizen van Milaan, Venetië, Florence, Wenen en Barcelona en schitterde vooral in belcanto-opera's van Rossini, Bellini, Donizetti en Verdi. Na haar debuut in Venetië kreeg ze de bijnaam de Nederlandse nachtegaal. Voor haar Italiaanse publiek liet ze voortaan de h uit haar voornaam weg.

Deutekom werkte met beroemde dirigenten en zangers als Riccardo Muti, Renato Bruson, Nicolai Gedda, Placido Domingo, Ruggero Raimondi, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Elisabeth Schwarzkopf en José Carreras.

Gezondheid

Na een zangcarrière van bijna 25 jaar zette ze op de laatste dag van 1986 abrupt een punt achter haar loopbaan. Ze had problemen met haar gezondheid, en had al eerder een hartoperatie ondergaan. Wel bleef ze daarna actief in de muziekwereld. Ze gaf masterclasses, jureerde wedstrijden, was gastleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en richtte in de jaren '80 het Cristina Deutekom Concours op, bedoeld als springplank voor jonge operazangers. In 1990 zong ze weer: er verscheen een kerst-cd. In 2004 werd ze getroffen door een herseninfarct.

In oktober 2011 kreeg La Deutekom met een galaconcert een eerbetoon in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Vrienden en vakgenoten brachten haar een hommage ter gelegenheid van haar 80e verjaardag. Critici prezen haar om haar grote bereik en soepele stem, maar ook stond ze bekend om haar passie en overgave tijdens het zingen.