925230
Buitenland

Internationaal onderzoek naar Haagse jihadi

Nederlands-Turkse jihadisten uit de Haagse Stationsbuurt en Moerwijk vormen de spil in een groot internationaal onderzoek naar terrorisme.

Op de Belgische luchthaven Zaventem werden woensdagavond een man en een vrouw uit Den Haag opgepakt die lid zijn van een groep jihadisten.

Het meerderjarig tweetal keerde terug uit Turkije, maar is vermoedelijk in Syrië geweest. In Den Haag werden op vier locaties huiszoekingen verricht, onder meer aan de Twickelstraat in Moerwijk en de Fannius Scholtenstraat in de Stationsbuurt. In de woningen werden gegevensdragers en jihadistisch materiaal gevonden.

Volgens buren vielen agenten in de Fannius Scholtenstraat bij twee naast elkaar wonende bewoners de benedenappartementen binnen.

Beangstigend

„De politie is hier de afgelopen twee weken continu bij deze islamitische mensen op bezoek geweest. Ik heb geen idee wat er aan de hand is. Maar het beangstigt mij”, zegt een buurtbewoner.

Het tweetal hield zich volgens het Federaal Parket in Brussel, die het onderzoek doet, niet alleen op in Den Haag, maar ook in Brussel. Ook daar vielen agenten woensdagavond een woning binnen. Daar was de buit groter. Er werden vuurwapens, kogelvrije vesten en jihadistisch materiaal gevonden.

De Hagenaars zijn gisteren voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Ze worden verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep, inbreuk op de wapenwetgeving in terroristische context en financiering van terrorisme.

Zowel het Federaal Parket als het Landelijk Parket in Nederland, wil verder niets over de zaak zeggen.