Nieuws
925505
Nieuws

Hoge spaarrente kwestie van lange adem

Mensen die hun spaargeld voor langere tijd willen vastzetten en daar geld aan willen verdienen, moeten over een flinke dosis geduld beschikken. De rente op spaarrekeningen waarover consumenten vrijelijk kunnen beschikken, ligt bij veel banken hoger dan de rente op 1-, 2- of zelfs 5-jaars deposito's. Wie meer rente wil dan op een 'normale' spaarrekening, moet tien jaar afstand doen van zijn geld.

Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant en de website Spaarrente.nl. Voor banken is het momenteel nauwelijks winstgevend om geld voor een paar jaar weg te zetten. De rente op de kapitaalmarkt daalt, mede na de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank, en de verwachting is dat de rente die banken krijgen als ze spaargeld van klanten uitlenen niet snel gaat stijgen.

Buffer

Of het ook voor consumenten een goed idee is om spaargeld tien jaar lang vast te zetten, is moeilijk te bepalen. "Mensen moeten in eerste instantie goed bepalen of ze het geld, bij veel deposito's minstens tienduizend euro, zo lang kunnen missen. Je hebt een buffer nodig, bijvoorbeeld om de inventaris van je woning te vervangen of om op vakantie te kunnen", stelt Nibud-onderzoeker Tamara Madern. "Daarnaast moet je goed de voorwaarden doorlezen, en je afvragen of al het geld op de depositorekening onder het garantiestelsel valt als de bank omvalt."

Madern omschrijft het lange tijd vastzetten van spaargeld tegen een vaste rente als 'een gok'. "Het is hetzelfde als vastzetten van het energietarief. Als de rente de komende jaren stijgt, kun je als depositohouder spijt krijgen omdat de rente op de vrije spaarrekening hoger ligt. Daalt de rente, dan heeft je gok goed uitgepakt."