Nieuws/Binnenland
925538
Binnenland

Rechercheur uitgenodigd voor 'smerige' Gay Pride

De politie Amsterdam heeft een rechercheur uit Groningen uitgenodigd voor de Gay Pride van 2015 zodat hij de botenparade met eigen ogen kan aanschouwen. Remco de Jong noemde de Gay Pride op Twitter een 'smerige vertoning'. Die boodschap leidde tot woedende reacties op sociale media.

Roze in Blauw, het homonetwerk van de politie Amsterdam, vindt de uitlatingen van Remco de Jong "heel beschadigend voor hem en de politie in zijn algemeenheid." Een woordvoerder zegt dat de agent nog niet heeft begrepen waar de Gay Pride voor staat. Bovendien zou het kunnen dat homo's in Groningen door de tweet terughoudend zijn met het melden van homogeweld, beargumenteert de woordvoerder, omdat de burger denkt: "misschien tref ik deze politieagent wel."

Hollands Goorie

De letterlijke tweet luidde: "Ik blijf het een smerige vertoning vinden, die Gay Pride. Jammer dat Elsevier spreekt over Hollands Glorie. Beter past Hollands Goorie." De Jong verwijderde het bericht na alle commotie. "Dit is mijn persoonlijke mening en staat los van mijn ambtelijke handelen als politieman", meldde hij later.

Roze in Blauw behartigt de belangen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen en buiten de politie.