Nieuws
925724
Nieuws

NIEUWS

Prinses Beatrix bezoekt Engelandvaarders

Prinses Beatrix woont op dinsdag 2 september de reünie bij van het Genootschap Engelandvaarders op het Landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum.

Het genootschap werd opgericht in 1969 met onder meer als doel het bewaren van het onderlinge contact tussen Engelandvaarders.

Ontsnapt

In juli 1940 ontsnapten drie Nederlanders vanuit bezet Nederland en staken met een twaalfvoetsjol, een klein type roei- of zeilboot, de Noordzee over naar Engeland. Zij werden Engelandvaarders genoemd.

Erenaam

'Engelandvaarder' werd de erenaam voor alle mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied wisten te ontsnappen met de bedoeling zich in Engeland bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten.Kazernes

Het Genootschap organiseert jaarlijks een reünie die meestal op verschillende kazernes in Nederland plaatsvindt en bezocht wordt door Engelandvaarders, ook uit het buitenland.

Vaarkrant

De Telegraaf heeft de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan Engelandvaarders. Vaarkrantredacteuren Epco Ongering en Teije Brandsma voeren in april met een replica van een Engelandvaardersboot naar Ramsgate. Meer daarover hier.