Nieuws
925755
Nieuws

Lonen moeten stijgen

Nederland is hard toe aan extra loonsverhogingen. Jaar na jaar zijn hier de lonen gematigd, maar daar moet nu een einde aan komen. We hoeven niet bang te zijn onze concurrentiepositie te verspelen, want Duitse bedrijven delen ook steeds grotere loonstijgingen uit.

Dat betogen economen naar aanleiding van de loondiscussie in Duitsland. Centrale bankier Jens Weidmann, de Duitse Klaas Knot, wil dat Duitse lonen zo’n 3 procent stijgen. Dat zou voor Nederland ook een goed idee zijn, aldus de geïnterviewde experts.

Vakbonden en werkgevers liggen al maanden in de clinch over de loonsverhogingen. Circa 400 cao’s zijn nog altijd niet verlengd. Werkgevers verwijten de bonden dat ze te star vasthouden aan hun looneis van 3 procent. De bonden menen dat werknemers na vele magere jaren recht hebben op meer koopkracht.

„We hebben al veel geprobeerd, maar niets helpt om de consumptie aan te zwengelen”, zegt de Groningse hoogleraar internationale economie Steven Brakman. „Misschien moeten we nu iets creatiefs doen: meer loonsverhoging zal zeker helpen om de bestedingen te stimuleren. Voor onze concurrentiepositie hoeven we niet te vrezen als de Duitsers het ook gaan doen.”

Inflatie

„De loonkosten kunnen 3 tot 3,5 procent stijgen”, zegt Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank. Volgens hem is dat belangrijk om meer inflatie aan te wakkeren.

De gemiddelde prijsstijging is in Europa heel erg laag. Hoogduin: „Nu dreigt er deflatie en als je daar eenmaal in terechtkomt, kom je er moeilijk weer uit.” Hij wijst erop dat iedereen met schulden, zoals een hypotheek, last heeft van de ongekend lage inflatie.

Volgens econoom Robin Fransman moet de koopkracht omhoog. „De inflatie en de koopkracht zijn te laag om het economisch herstel mogelijk te maken.”

 

Lees verder op DFT Premium: 'Werkgevers dragen bij aan deflatiegevaar'

 

Bekijk ook een fragment uit het DFT Debat. FNV-voorman Ton Heerts vindt dat de lonen omhoog moeten