Nieuws/Binnenland
926190
Binnenland

H&M koploper in het gebruik van biokatoen

De Zweedse modeketen was het afgelopen jaar opnieuw de grootste afnemer van biologisch katoen. Daarnaast lanceerde H&M dit jaar de eerste producten van gerecycled katoen.

H&M gebruikte in 2013 in vergelijking met 2012 maar liefst 29 procent meer biologisch katoen. In totaal is nu 10,8 procent van al het katoen dat H&M gebruikt gecertificeerd biologisch katoen. De Zweedse modeketen stond  in 2010 en 2011 ook al bovenaan de lijst van Textile Exchange, een organisatie die zich inzet voor de productie van biokatoen.

Recycle

"We hebben duidelijke doelen over de toename van het gebruik van biokatoen. In 2020 willen we enkel nog duurzaam katoen gebruiken. Om onze ambitieuze doelstellingen te realiseren, creëren we een groeiende vraag naar biologisch katoen. We investeren ook in gerecycled katoen," vertelt Henrik Lampa, verantwoordelijk voor duurzaamheid bij H&M, tegen Fashion United.

H&M lanceerde dit jaar de eerste producten die gemaakt zijn van gerecycled katoen. De grondstof kwam van textielafval dat consumenten hadden ingeleverd bij de modeketen

 

Tekort

"H&M is een prachtig voorbeeld van een bedrijf dat de textielindustrie kan veranderen," zegt LaRhea Pepper, algemeen directeur bij Textile Exchange, in een persbericht. "Door steeds meer gebruik te maken van biologisch katoen, zendt H&M een belangrijk signaal aan producenten. Tegelijk maakt het bedrijf duurzame mode toegankelijker voor een groot publiek."

In 2012 stond C&A bovenaan de lijst van Textile Exchange maar is nu met de verkoop van 100 miljoen kledingstukken van biokatoen gezakt naar de tweede plaats.

C&A waarschuwde eerder dit jaar voor een tekort aan biokatoen. De productie van biologisch katoen blijft wereldwijd dalen, terwijl de vraag op de internationale markt alleen meer blijft toenemen.