92621
Buitenland

Geen bewijs voor IS-link aanslagpleger

LONDEN - Er is geen bewijs gevonden dat aanslagpleger Khalid Masood in contact stond met Islamitische Staat of al-Qaeda. Dat zegt Neil Basu, de Britse nationale antiterrorismecoördinator.

Ook het verhaal dat Masood in de gevangenis zou zijn geradicaliseerd noemt hij ’speculatie’.

Masood reed woensdag drie mensen dood toen hij in zijn auto met een snelheid van 120 kilometer per uur over de brug bij het Parlementsgebouw in Londen raasde. Daarna stapte hij uit en stak hij een politieagent dood. Hij kon door andere agenten worden doodgeschoten. De hele aanslag duurde slechts 82 seconden.

Islamitische Staat eiste een dag na de aanslag de verantwoordelijkheid op, maar hoewel Masood volgens de politie duidelijk interesse voor de jihad had, vond de politie tot dusverre geen bewijs dat hij daadwerkelijk in contact met het terroristenleger stond. Ook blijkt niet dat hij zijn plannen met anderen gedeeld had.

„Hoewel de methode waarop Masood de aanslag pleegde overeenkomt met de richtlijnen van IS voor aanslagen, hebben we geen enkel bewijs gevonden dat hij contact heeft gehad met of een opdracht kreeg van anderen. Het belangrijkste doel van ons onderzoek is nu het antwoord te vinden op de vraag waarom Masood de aanslag pleegde”, aldus Basu.