Nieuws/Buitenland
926437
Buitenland

Honderden buitenlanders gered in Nepal

Reddingswerkers hebben meer dan 500 buitenlandse toeristen en hun gidsen in het oosten van Nepal in veiligheid gebracht. Door een aardverschuiving in het district Sindhupalchowk was een belangrijke weg geblokkeerd waardoor ze vastzaten in de grensplaats Tatopani. De buitenlanders, vooral Europeanen en Indiërs, waren op de terugweg van trektochten door de bergen in Tibet.

Meer dan 400 toeristen en 3 gidsen werden zondag per helikopter naar de hoofdstad Kathmandu gebracht. Nog eens 200 anderen werden maandag geëvacueerd.

Het dodental door de aardverschuiving in de nacht van vrijdag op zaterdag is opgelopen tot zeker 33. Meer dan 130 mensen worden vermist. Door de aardverschuiving is een stuwmeer ontstaan dat tienduizenden mensen bedreigt. In buurland India zijn 65.000 mensen die in het bedreigde gebied leven, in veiligheid gebracht. Als het Nepalese leger de dam opblaast, duurt het 20 uur voordat de modderstroom India bereikt.

In Nepal verloopt de evacuatie een stuk moeilijker. Honderden mensen waren maandag nog in hun dorp omdat ze hun bezittingen niet willen achterlaten.