Nieuws/Binnenland
926672
Binnenland

Roemenen roven hier babyvoeding

Winkeliers worden momenteel geterroriseerd door Oostblokcriminelen die ware strooptochten houden voor het veroveren van babyvoeding.

De babyvoeding gaat naar China, waar vaak torenhoge bedragen voor het product worden neergeteld. De afgelopen week was het alleen al in het oosten van het land driemaal raak.

Tas

Vorige week werden in Lichtenvoorde drie Polen aangehouden die met een speciaal geprepareerde tas hadden toegeslagen bij het lokale Kruidvat. In hun auto werd vervolgens een enorme voorraad babyvoeding ontdekt, die ze hadden buitgemaakt op andere plaatsen in de Achterhoek.

Later die week werden in Wijchen vier Roemenen opgepakt met ruim honderd blikken babyvoeding en in Twente werden eind deze week vijf Roemenen aangehouden met eveneens een grote partij in hun auto.

Zowel de politie Oost-Nederland als de Landelijke Eenheid zeggen nog te onderzoeken waarom de Oostblokkers het juist op babyvoeding hebben voorzien. Volgens woordvoerster Albertine van Wolfswinkel van Nutricia gaat dit echter naar China. Na een enorm zuivelschandaal in 2008 is de Europese babyvoeding in dit Aziatische land mateloos populair.

Dit leidt regelmatig tot een ware run. De Nederlandse producenten kunnen de vraag niet of nauwelijks bijbenen en Nederlandse moeders worden zodoende veelvuldig geconfronteerd met lege winkelschappen. Regelmatig wordt babymelk zelfs op rantsoen gesteld en kunnen moeders slechts een beperkt aantal pakken kopen.

Voldoende

Intussen proberen slimme handelaren er een slaatje uit te slaan door de Nederlandse babyvoeding voor grof geld via internet aan te bieden. Volgens woordvoerster Van Wolfswinkel gaat de toenemende vraag vanuit China vaak met golfbewegingen. „Dan hebben ze weer een tijdje voldoende babyvoeding en zo zie je ineens dat er weer grote vraag ontstaat. Zoals momenteel ook het geval is. Meestal houdt dat enkele weken aan.”

Volgens de zegsvrouw is sprake van een ’perceptieprobleem’: „Chinese moeders verkeren vaak geheel ten onrechte in de veronderstelling dat hun babyvoeding niet zou deugen. Maar die voeding wordt gewoon door onze eigen Chinese zusterbedrijven gefabriceerd en voldoet aan de strengste eisen. Los van een kleine veranderde samenstelling vanwege Chinese wetgeving is de Aziatische babyvoeding vrijwel identiek aan de Nederlandse.”

Onduidelijk is nog hoe lang de problemen aanhouden. Van Wolfswinkel: „De Chinese markt is erg groot en dynamisch. Het is daardoor erg lastig een vinger te leggen op het probleem. De crux is dat de Chinezen weer vertrouwen in hun eigen babyvoeding moeten krijgen, maar het valt nu eenmaal niet te voorspellen hoe lang dat gaat duren.”