Nieuws/Binnenland
926702
Binnenland

Stille tocht voor christenen in Midden-Oosten

De Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Nederland houdt zondagmiddag in Enschede een stille tocht om aandacht te vragen voor „de schrijnende situatie van de christenen in het Midden-Oosten, met name Syrië en Irak.” De Syrisch-Orthodoxe patriarch Moran Mor Ignatius Ephrem II heeft alle kerkleiders in de wereld opgeroepen om zondag zo'n tocht te organiseren.

Volgens de kerk komen christenen in het Midden-Oosten steeds meer onder vuur te liggen door de opmars van radicale moslims. „De wortels van het christendom worden uitgerukt en voorgoed kapotgemaakt”, aldus de gemeenschap.

De Syrisch-Orthodoxe kerk heeft in Nederland 15.000 volgers. Kerkleider bisschop Polycarpus woont in een klooster in Glane, een dorp onder de rook van Enschede. In Twente wonen veel Syrisch-orthodoxen doordat zich in die regio in de jaren 60 van de vorige eeuw veel gastarbeiders van de eerste generatie vestigden.

Aan de stille tocht door het centrum van Enschede mag iedereen meedoen. De tocht wordt besloten met een dienst in de Jacobuskerk in Enschede. Daar zal onder andere CDA-Kamerlid Pieter Omzigt spreken.