Nieuws/Buitenland
926844971
Buitenland

Alex Jones moet nog eens 472 miljoen betalen om complottheorieën

Alex Jones

Alex Jones

WATERBURY - Een Amerikaanse rechter heeft de complotdenker Alex Jones opgedragen nog eens 472 miljoen dollar te betalen aan nabestaanden van een schietpartij op een school. Dat komt bovenop het eerdere bedrag van 1 miljard dat Jones al aan andere nabestaanden verschuldigd was, vanwege de complottheorieën die hij verspreid heeft.

Alex Jones

Alex Jones

Bij een schietpartij op de Sandy Hook-school in de staat Connecticut kwamen in 2012 twintig kinderen en zes leerkrachten om het leven. Jones hield daarna jaren vol dat het allemaal in scène was gezet. Zelfs de rouwende ouders waren volgens Jones volledig verzonnen, gespeeld door acteurs. Dat idee verspreidde hij op zijn populaire platform Infowars. Als gevolg van die complottheorieën werden de nabestaanden bedreigd, zowel op straat als online.

Jones zei over de schietpartij onder andere: „Het was een oefening, een gigantisch theaterstuk. Hebben ze echt een paar kinderen vermoord? Ik weet het niet.” En: „Dit moet onderzocht worden. Ze gebruiken dit duidelijk om achter onze wapens aan te gaan.”

Inmiddels heeft Jones toegegeven dat het drama wel degelijk heeft plaatsgevonden, maar hij weigerde voor de rechtbank zijn excuses aan te bieden aan de nabestaanden. Er loopt nog een derde rechtszaak tegen hem in Texas.