Nieuws

Verlies Hema loopt verder op

De Hema heeft een tegenvallend eerste kwartaal achter de rug. Het verlies van de warenhuisketen liep met meer dan 50% op tot €22 miljoen.

De omzet van het bedrijf bleef min of meer gelijk op €257 miljoen. De omzet per vierkante meter ging daarbij omlaag, omdat het aantal winkels van de Hema met 25 groeide.

Het is voor de allereerste keer dat de Hema kwartaalcijfers met de buitenwereld deelt. Daartoe is het bedrijf verplicht sinds enkele leningen van het warenhuis op de beurs in Luxemburg worden verhandeld.

Het zijn onder andere de hoge rentelasten en reorganisatiekosten die het resultaat drukken. Maar ook het bedrijfsresultaat kreeg een flinke tik te verwerken. Vooral in Nederland, waar 80% van de omzet wordt geboekt, viel de omzet enkele procenten terug.

Het bericht, eerder deze week, dat het warenhuis af wil van de betaalde pauzes van het personeel wordt niet los gezien van de tegenvallende gang van zaken bij het bedrijf. Tegelijkertijd kondigde directeur Machiel Lagerweij plots zijn vertrek aan.

Afgelopen jaar opende de Hema veel winkels in het buitenland. Daar is de groeistrategie van het bedrijf ook op gericht.