Nieuws
927066
Nieuws

Spaarrente daalt naar historisch laag niveau

De rente die consumenten krijgen op hun spaargeld daalt maar door en was sinds de jaren tachtig niet zo laag. Gemiddeld ontvangen trouwe spaarders half juli nog maar 1,38 procent op vrij opneembaar spaargeld. Ook lang vastzetten levert niet meer zo veel op als voorheen.

De rente die banken betalen om geld te lenen van centrale banken is de laatste jaren stevig gedaald. Die ontwikkeling op de financiële markten hebben ook invloed op de rente die consumenten krijgen op hun kostbare spaargeld.

 

De gemiddelde rente op vrij opneembaar spaargeld is half juli 1,38 procent, blijkt uit actuele cijfers van onderzoeksbureau MoneyView. Ook een eenjarig deposito levert 1,38 procent rente op, ondanks dat de spaarder dan één jaar niet bij zijn geld kan. Bij grootbanken is de rente op kortlopende deposito's vaak lager dan op normale spaarrekeningen, bij kleine banken juist hoger.

Inflatie en belasting

De gemiddelde rentepercentages zijn wel hoger dan de inflatie, die in juli 0,9 procent bedraagt. Maar door een belastingtarief van 1,2 procent boven het vrijgestelde bedrag, leveren spaarders het grootste deel van hun rendement weer in.

Meer rente ontvangen consumenten door de spaarrente langer vast te zetten. Voor een vijfjarig deposito krijgen consumenten half juli 2,37 procent. {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AvYZurkmV4uedG16emhTRzdQZHhuSUJvOEplT01oRVE&transpose=0&headers=1&range=A3%3AC136&gid=1&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"Percentage","minValue":0,"viewWindowMode":"explicit","logScale":false,"viewWindow":{"min":0,"max":4},"maxValue":4},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"logScale":false,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"booleanRole":"certainty","curveType":"","title":"Spaarrente steeds lager","height":353,"animation":{"duration":0},"legend":"right","width":490,"lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"title":"Begin 2012 - Juli 2014 (bron: MoneyView)","minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{}},"state":{},"view":{"columns":[{"calc":"emptyString","type":"string","sourceColumn":0},0,1,2]},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram 2"}

Vooral grootbanken bieden een lage rente

Na Triodos Bank bieden RegioBank, Rabobank, ING en ABN Amro de laagste rente. Bekijk in ons renteoverzicht waar u de hoogste en waar u de laagste spaarrente op spaarrekeningen en deposito's van 1, 2 en 5 jaar ontvangt.