Nieuws
927076
Nieuws

Rondje geven in Haarlem hap uit portemonnee

Nijmeegs terras voordeligst

Wie met de huidige warmte op een terras wil uitpuffen, is in Nijmegen het voordeligst uit. Bij Haarlemse etablissementen moet juist het hoogste bedrag worden neergeteld voor buiten genuttigde consumpties.

Een rondje drank met voor beiden een koffie, frisdrank, bier en rosé kost in Nijmegen 18,77 euro. In Haarlem zijn klanten voor dezelfde acht consumpties 22,09 euro kwijt. Waar in de al voor het vijfde opeenvolgende jaar voordeligste Vierdaagsestad de terrasprijzen stabiel bleven ten opzichte van vorig jaar, is Utrecht de prijzen snel aan het verhogen: 5,3 procent duurder. Hiermee stormt de Domstad met een zesde plek de top 10 van duurste terrassteden in.

Over de hele linie is een buitenconsumptie dit jaar 2,4 procent duurder dan in 2013, zo blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van het horeca-adviesbureau Van Spronsen uit Warmond. In Den Haag moest vorig jaar nog het meest worden gelapt voor een rondje, maar de hofstad is dit jaar gezakt naar een derde plaats. Den Bosch gaat qua prijzigheid (22,03 euro) met het zilver strijken, terwijl Amsterdam (21,85) en Rotterdam (21,45) de top 5 completeren.

Het adviesbureau signaleert opmerkelijke lokale verschillen tussen de tarieven voor de verschillende dranken. Zo is een biertje in Eindhoven het goedkoopst: gemiddeld 1,92 euro. Roséliefhebbers zijn met een doorsnee prijs van 3,15 euro het beste af in Nijmegen. Geheelonthouders zijn op hun plek in Breda, waar een frisdrank voor 2,13 euro op de kaart staat.

Van Spronsen signaleert deze zomer een trend om alcoholvrij bier op het terras te drinken.

„Vooral de nul procent speciaalbieren, zoals rosé- en witbier nemen een vlucht. Nieuwkomers op de markt zijn de uit vlierbessensiroop, prosecco, citroen en munt vervaardigde cocktail Hugo, en de superkoude chocomel Cold Cup”, aldus de onderzoekers.