Nieuws/Binnenland
927432398
Binnenland

’Verdere stijging verwacht’

Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 29 april

ZEIST - Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal toegenomen met 57, de grootste stijging in één dag sinds 29 april. In totaal liggen nu 610 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). „We verwachten dat de bezetting aankomende week nog verder zal doorstijgen.”

Op de verpleegafdelingen houden momenteel 464 coronapatiënten een bed bezet. Dat zijn er 53 meer dan een etmaal geleden. Er werden 51 nieuwe patiënten met Covid-19 in de klinieken opgenomen. Het kan volgens het LCPS bijvoorbeeld zijn dat er coronapatiënten van de ic’s terug zijn verplaatst naar de verpleegafdelingen, waardoor het aantal opgenomen Covid-patiënten daar nog verder toenam.

Op de intensive cares liggen nu 146 coronapatiënten, een stijging van vier ten opzichte van zondag. Er werden 12 nieuwe mensen op zo’n afdeling opgenomen, maar doordat er ook mensen de ic mochten verlaten of zijn overleden nam de bezetting niet zo sterk toe.

Lees hieronder verder

Afgelopen week steeg het aantal opgenomen patiënten al dagelijks. Vorige week dinsdag lagen er voor het eerst sinds 23 september meer dan 500 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. De laatste keer dat er meer dan 600 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen lagen, was 15 september.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) laat weten „het bekende patroon” waar te nemen in de ziekenhuizen. „De besmettingen stijgen alweer een tijdje structureel. De bezettingen beginnen dus ook te stijgen: 44 procent meer coronapatiënten in zestien dagen. We verwachten dat de bezetting aankomende week nog verder zal doorstijgen.”

Zondag bleek dat het ziekenhuis Isala in Zwolle operaties moet afbellen vanwege het grote aantal opgenomen coronapatiënten. Ook andere ziekenhuizen laten weten dat het aantal coronapatiënten de laatste week toeneemt. In het Ziekenhuis Gelderse Vallei kan de reguliere zorg nog doorgaan, maar de corona-afdelingen liggen wel vol. Of en wanneer ook daar operaties afgezegd moeten worden is nog niet duidelijk. Andere ziekenhuizen, zoals het Maasstad Ziekenhuis en het Erasmus in Rotterdam, zeggen nog geen problematische stijging van het aantal coronapatiënten te zien.

Postieve tests

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal met 3389 gestegen. Dat is iets minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM dagelijks gemiddeld 3534 nieuwe gevallen per dag.

Het aantal nieuwe coronagevallen is wel hoger dan vorige week maandag, toen er 2252 nieuwe positieve testuitslagen bijkwamen.

Afgelopen etmaal registreerde het RIVM twee nieuwe sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting. Die twee mensen hoeven niet per se in de afgelopen 24 uur te zijn overleden, want het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval door corona wordt geregistreerd.

In Amsterdam kreeg afgelopen etmaal het hoogste aantal mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen: 119 in totaal. In Den Haag kregen 78 mensen een positieve testuitslag, in Rotterdam 73. In Staphorst kwamen 55 nieuwe coronagevallen aan het licht. Die gemeente kent, net als een aantal andere gemeenten in de Biblebelt een relatief lage vaccinatiegraad. Staphorst heeft ruim twaalf keer minder inwoners dan Tilburg, dat de top 5 afsluit met 46 nieuwe coronagevallen in een etmaal.