Nieuws/Binnenland
928695292
Binnenland

Eerste dag Vierdaagse geschrapt wegens hitte

Nijmegen - De Vierdaagse wordt komende week voor het eerst in de historie een driedaagse nu vanwege de hitte is besloten de eerste wandeldag van dinsdag af te gelasten.

„Na twee vanwege corona weggevallen marsjaren lijkt er een vloek te rusten op de 104e editie. Ik probeer mijn gevoelens te verbergen, maar dit is natuurlijk wel een enorme teleurstelling”, aldus een zichtbaar teneergeslagen marsleider Henny Sackers. Hij meldt dat het besluit onvermijdelijk was gezien de op de openingsdag verwachte temperatuur van 39 graden. De gemeenten in het Rijk van Nijmegen en de Betuwe die dinsdag nu de passage van de ruim 42.000 wandelaars missen, reageerden volgens Sackers ’teleurgesteld maar ook met veel begrip.’

Het even ingrijpende als historische besluit is genomen na een ochtend intensief overleg binnen het ’weeradviesteam’ van de Vierdaagse. Dit is gevormd na de rampeditie van 2006, toen er rond de indertijd ook warme Vierdaagse twee doden vielen en honderden lopers onwel werden. Naast een meteoroloog maken medisch deskundigen deel uit van dit ’Vierdaagse-OMT’. Volgens Sackers is unaniem besloten om de start naar woensdag op te schuiven. „Het is code rood. Lopen met een combinatie van deze temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid zou onverantwoord zijn. Er is een te groot risico op grote druk op de hulpdiensten en ziekenhuizen”, aldus de marsleider.

’Wat niet kan, dat kan niet’

Het hoofd van de medische dienst Eef-Jan Hertenberg vult aan: „Dinsdag worden de hoogste temperaturen voorzien die de hoogste ooit in de Vierdaagseweek worden. Daarbij speelt mee dat één op de drie wandelaars dit jaar voor het eerst deelneemt en nog geen ervaring heeft met de Vierdaagse. Het risico op hitteletsel is daarmee erg groot.” De arts vroeg ook aandacht voor de vele vrijwilligers die de hele dag buiten staan: „Ook in die groep vrezen we voor uitval.” Ten slotte wijst Hertenberg erop dat de zorg sowieso onder druk staat nu het nationaal hitteplan van kracht is. „Dan moeten wij de druk niet extra opvoeren met wandelaars, dat wil de rijksoverheid ook niet.”

Vanwege de weersvooruitzichten gaat de organisatie ervan uit dat woensdag tot en met vrijdag wel kan worden gelopen. Volgens Sackers en de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is nog even gedacht aan een uitloop naar de zaterdag. „Ik had de vergunningen best een dag willen oprekken, maar opschuiven van de door honderdduizenden bezochte intocht naar zaterdag was logistiek een onmogelijke operatie”, aldus Bruls.

Ook de burgemeester benadrukt teleurgesteld te zijn. „Wel sta ik volledig achter het besluit van de marsleiding. Wat niet kan, dat kan niet. Hulde dat het Vierdaagsebestuur zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.” Vanwege de hitte is ook de aanmelding van wandelaars aangepast: „Om te voorkomen dat deelnemers lang in de brandende zon moeten staan om zich aan te melden, is de inschrijving maandag na twee uur ’s middags niet meer mogelijk. Daarvoor in de plaats kan nu ook dinsdag nog worden ingeschreven”, aldus marsleider Sackers.