Nieuws/Binnenland
929021
Binnenland

CIDI: minister Kaag heeft schijn tegen

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Den Haag - In joods Nederland heerst bezorgdheid over de benoeming van Sigrid Kaag tot minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Gevreesd wordt dat ze te veel is verweven met de Palestijnse zaak om objectief in het Israëlisch-Palestijnse conflict te kunnen staan.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Dat zegt de joodse lobby-organisatie CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. „Mevrouw Kaag heeft de schijn van partijdigheid op zich geladen”, zegt Naomi Mestrum van het CIDI. De organisatie vreest dat Kaag de goede betrekkingen tussen Nederland en Israël onder druk zet.

Mestrum verwijst naar Kaags werk voor de UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. In die hoedanigheid noemde ze voor de Nederlandse tv de houding van de Israëlische premier Netanyahu ten opzichte van Palestijnen ’racistisch en demagogisch’.

Palestijnse diplomaat

Kaag is persoonlijk verbonden met de Palestijnse zaak. Het was uitgerekend haar huwelijk met de Palestijnse diplomaat en politicus Anis al-Qaq dat in 1994 de aanleiding vormde voor haar vertrek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde nadat haar superieuren haar onthieven uit een vertrouwensfunctie op het departement toen haar verbintenis aan het licht was gekomen met de Palestijn, de toenmalig onderminister voor gezondheidszorg namens de PLO.

Ze ging bij de Verenigde Naties aan de slag, waar ze pijlsnel carrière maakte, met als hoogtepunt de ontwapeningsmissie van de OPCW in 2013 en 2014, waarbij onder haar leiding Syrië middenin de oorlog werd ontdaan van chemische wapens. Daarna werd ze speciaal VN-gezant voor Libanon.

’Imposant’

„Het is een imposante carrière”, bekent Mestrum. „We hopen dat zij haar kwaliteiten inzet om een oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict dichterbij te brengen.” Het CIDI heeft inmiddels contact met Kaag gezocht en gekregen. „We hopen op een goede samenwerking en dat ze ervoor zal zorgen dat Nederlands hulpgeld niet terechtkomt bij terroristische organisaties.”

Kaag heeft altijd gezegd dat ze persoonlijke kwesties goed kan scheiden van haar werk. Deze week zei ze dat ze goede contacten onderhoudt met Israëliërs en met de Israëlische regering. De Israëlische ambassade wil niks over Sigrid Kaag zeggen totdat ze daadwerkelijk als minister is beëdigd.