Nieuws/Binnenland
92906
Binnenland

Recorddump chemisch afval uit xtc-labs

Brabant dreigt gifbelt te worden

BREDA - Een triest record voor Noord-Brabant. Nog nooit werd zo veel chemisch afval uit xtc-labs gedumpt in de provincie als in 2016. Ook in Gelderland zijn xtc-producenten een stuk actiever. In heel Nederland werd op 177 plekken gif uit labs voor harddrugs gedumpt.

Dat blijkt uit een jaarrapport van de Landelijke Eenheid van de politie. Op alle fronten binnen de productie van synthetische drugs als amfetamine en xtc waren in het afgelopen jaar stijgingen te zien: meer dumpingen van afval, meer productieplekken en meer ontdekte locaties waar grondstoffen werden opgeslagen.

Waren er in Nederland in 2015 nog 160 plekken waar drugsafval werd gedumpt op parkeerplaatsen en natuurgebieden, in het afgelopen jaar waren dat er 177. De productie loopt volledig uit de hand. In 2012 nog dumpten drugscriminelen slechts op 69 plekken drugsafval.

Hoogstwaarschijnlijk zijn de geregistreerde dumpingen slechts een topje van de ijsberg. Producenten van synthetische drugs gebruiken steeds vaker andere methoden om niet betrapt te worden. Ze lozen afval rechtstreeks in het riool of laten het uit rijdende vrachtwagens stromen.

Mais

In het oog springt de sterke teruggang in Limburg en de toename in het oosten van het land. In Gelderland waren vijftig procent meer dumpingen. De hoeveelheden gedumpte chemicaliën variëren van enkele honderden tot vele duizenden liters. Gewassen nemen de stoffen op. In Someren ontdekten onderzoekers drugsafval in mais. Het afval was in een gierkelder geloosd en kwam na het uitrijden van het mest op landbouwgrond terecht.

De politie rolde 61 drugslabs op, tegen 59 in het jaar ervoor. Dat is echter vermoedelijk slechts een kwart of een vijfde van de werkende labs.

De reden voor de stijging ligt volgens de politie in de wereldwijd gestegen vraag. Ook het World Drug Report 2016 van de Verenigde Naties meldt een flink toegenomen behoefte. Consumenten zijn makkelijker te bereiken door de online verkoop van xtc en mdma. Drugs die in Nederland zijn geproduceerd, worden aangeboden via het Dark Web en gaan de hele wereld over. Het risico om gepakt te worden is aanzienlijk kleiner dan via de klassieke distributienetwerken. De productie is hierdoor nog veel aantrekkelijk geworden.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg: „De afgelopen jaren is er te weinig gebeurd om drugscriminaliteit en afvaldumpingen aan te pakken. Dit heeft ernstige gevolgen voor de samenleving. Ons voedsel moet veilig zijn; we kunnen dit niet in het geding laten komen. Ik zal dan ook Kamervragen stellen.”

’Buiten schot’

PVV-Kamerlid Markuszower: „Het is een schande dat het opsporingsapparaat kennelijk niet genoeg capaciteit heeft om dit aan te pakken. Hieruit blijkt het falen van de overheid. Elke keer zeggen we: ’wat erg’ en er gebeurt vervolgens niks. Het lijkt erop dat de politie vooral hardrijders weet te vinden, maar dat grote criminelen lachend buiten schot blijven.”