Nieuws/Binnenland
929618
Binnenland

Katholieke stichting brengt ’eindelijk de waarheid’

Wilt u pro-Zwarte Pietles op school?

De katholieke stichting Civitas Christiana maakt zich hard voor een traditionele sinterklaasviering met zwarte pieten.

De katholieke stichting Civitas Christiana maakt zich hard voor een traditionele sinterklaasviering met zwarte pieten.

Heilig Landstichting - Bij circa zevenduizend basisscholen valt begin november een uitnodiging op de mat om in de aanloop naar het Sinterklaasfeest een pro-Zwarte Piet lespakket te gebruiken in de klas. Hoe groot de vraag daarnaar zal zijn, is onduidelijk.

De katholieke stichting Civitas Christiana maakt zich hard voor een traditionele sinterklaasviering met zwarte pieten.

De katholieke stichting Civitas Christiana maakt zich hard voor een traditionele sinterklaasviering met zwarte pieten.

Het uit drie lessen bestaande pakket vertelt volgens de initiatiefnemers van de campagne Cultuur onder Vuur ’eindelijk de waarheid’ over de historische achtergrond van het Sinterklaasfeest. De lesstof voor de groepen zeven en acht kan door leerkrachten gratis van het internet worden gedownload. Indien gewenst, wordt tegen kostprijs ook aanvullende lesstof opgestuurd naar belangstellende scholen.

„We leggen aan de hand van geschiedkundige bronnen onder meer uit dat Zwarte Piet nou eenmaal een historische figuur is die niet inwisselbaar is voor een paars mannetje. Net zoals Sinterklaas met een staf loopt en niet met een paraplu. Er is ook uitleg over de grote symboliek van het feest”, aldus directeur Hugo Bos van de voor het pakket verantwoordelijke stichting Civitas Christiana uit Heilig Landstichting.

De katholieke stichting onder de rook van Nijmegen schat de productiekosten van de ’Zwarte Piet-cursus’, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd, op ongeveer 28.000 euro. Daarvan is door een nog lopende wervingsactie onder sympathisanten inmiddels 27.000 euro binnen via donaties, zo meldt Bos.

’Doe maar niet’

Zegsman Wouter van den Berg van de christelijke scholen-belangenorganisatie Verus verwacht niet dat het pakket massaal aftrek vindt: „Ik denk dat scholen heel goed eigen beleid kunnen bedenken voor de omgang met de Sinterklaasviering, daarvoor hebben ze geen lespakketten nodig.” Een woordvoerder van de basisscholen-koepel Primair Onderwijs sluit zich hierbij aan: „Scholen moeten het zelf weten, maar ze zijn al jaren prima bij machte de viering op een passende, eigen manier in te kleden.”

Het conservatieve Civitas Christiana maakt deel uit van het Europese katholieke leken-netwerk Traditie, Familie en Privé-eigendom (TPF). De stichting vergaarde twee jaar geleden veel aanhang als aanvoerder van de lobby voor behoud van Zwarte Piet. Ze bood wijlen burgemeester Van der Laan van Amsterdam onder meer een 200.000 maal getekende petitie aan toen hij de rol van de Sint-hulp wilde wijzigen.

Geen subsidie

„Sindsdien ondersteunen veel mensen onze missie. Er is geen grote geldschieter en we vragen geen subsidie, zoals de anti-Zwarte Piet lobby wel doet. We ontvangen van vele duizenden gewone Nederlanders jaarlijks kleine bedragen als 10 of 50 euro waarmee we ons bedruipen”, aldus initiator Hugo Bos, die met vier voltijds medewerkers strijdt tegen wat hij omschrijft als de ’calvinistische neiging om ons te schamen voor onze geschiedenis’.

Zwarte Piet is voor de stichting een dankbaar uithangbord voor de strijd tegen de door haar gesignaleerde ’afbraak van de christelijke cultuur en beschaving in Nederland’: „Ik kan me wel vinden in de uitspraak dat Zwarte Piet voor ons is wat de zeehondjes voor Greenpeace waren: een aandachtstrekker die symbool staat voor een veel grotere problematiek”, aldus Bos.