Nieuws/Binnenland
929653
Binnenland

Forum voor Democratie zet haar op 1 in Amsterdam

Annabel Nanninga: ’Er zijn voor mij geen heilige huisjes’

Annabel Nanninga wil namens Forum voor Democratie in de gemeenteraad van Amsterdam plaatsnemen.

Annabel Nanninga wil namens Forum voor Democratie in de gemeenteraad van Amsterdam plaatsnemen.

AMSTERDAM - „Alles moet gezegd kunnen worden!” De politieke partij Forum voor Democratie heeft Annabel Nanninga (39) naar voren geschoven als lijsttrekker in de hoofdstad. Nanninga, die als publicist en opiniemaker vaak de grenzen opzocht en daar volgens menigeen overheen schoot, is duidelijk. „Ik doe dit om dingen te veranderen.”

Annabel Nanninga wil namens Forum voor Democratie in de gemeenteraad van Amsterdam plaatsnemen.

Annabel Nanninga wil namens Forum voor Democratie in de gemeenteraad van Amsterdam plaatsnemen.

Nanninga voelt zich aangetrokken tot wat zij noemt ’strijders van het vrije woord’, zoals cabaretier Hans Teeuwen en de vermoorde publicist Theo van Gogh. Ze wil zich in de politieke arena begeven ’ter rechter zijde van de VVD’. Erfpacht wil ze hoe dan ook afschaffen.

Wie zich op basis van Nanninga’s harde online-uitspraken een voorstelling van haar probeert te maken komt bedrogen uit: haar taal is aan tafel een stuk minder fel of ’kwetsend’. „Kwetsend?”, zegt Nanninga, direct met de deur in huis vallend. „Dat kun je helemaal niet zo zeggen. Gekwetst worden is een keuze. Mensen zeggen vaak: je doet grof, gemeen of lelijk. Maar het is geen doel op zich om mensen te kwetsen.”

Jij zegt: ik kwets niet?

„Mensen zullen zich soms gekwetst voelen, maar dat ligt bij die mensen en niet bij wat ik zeg. Als iemand mij op Twitter uitscheldt, doet mij dat niets. Als iemand die mij heel dierbaar is dezelfde woorden gebruikt, dan natuurlijk wel.”

Tijdens de dodenherdenking kies je er bewust voor om te twitteren: ’Wat zijn jullie stil. Is er iemand dood ofzo’.

„Dat is toch volkomen onschuldig? Je mag het smakeloos vinden of niet, maar ik zal nooit naar een stille herdenking gaan en daar heel hard roepen. Ik stoor geen mensen. Ik vond het gewoon leuk.”

Als raadslid krijg je straks een uitnodiging om aanwezig te zijn op de Dam.

„Ik ben niet tegen herdenken, dus misschien ga ik er dan wel heen. Ik vind alleen dat alles onderdeel van een grap moet kunnen zijn. Je kunt ook een grap maken over biologisch-dynamische natuurwinkels, maar dan kun je er toch prima wat kopen? Er zijn voor mij geen heilige huisjes.”

Geldt dat ook voor moslims die grappen maken over jou?

„Natuurlijk! Het zou toch raar zijn als ik zeg: ik mag overal grappen over maken en mensen met een ander geloof of kleurtje niet.”

Nanninga vertelt over haar bewondering voor Hans Teeuwen. Ze was bij een voorstelling waar ook wijlen burgemeester Eberhard van der Laan in de zaal zat. „Ik mocht ’m wel, die Van der Laan. Na afloop kwam-ie bij Hans en mij staan en zei: ’Hallo, ik ben Eberhard en werk voor de gemeente.’ Zelfs Hans Teeuwen had er niet van terug en moest lachen.”

Je twitterde eerder je ongenoegen over de stad. Je wilde zelfs verhuizen. Hoezo?

„Een opeenstapeling van dingen, maar ik hou gewoon te veel van de stad. Het gaat me aan het hart. Ik raakte een beetje verbitterd. In de gemeenteraad zitten is echt uit motivatie om dingen te veranderen.”

Wat was het nu precies in de stad dat jou tegen ging staan?

„Een combinatie van factoren: de rommel en vuiligheid. Loop eens na sluitingstijd door de Kalverstraat. Daar liggen Napolitaanse hopen afval. Ook hier in Oost zie je veel zwerfvuil. We hebben een rattenplaag! Als je ziet wat wethouder Joost Eerdmans in Rotterdam voor elkaar heeft gekregen... Daar is het wel opgeknapt. Je moet gewoon handhaven!”

Wil je daarvoor echt de stad uit?

„Er zijn hele wijken in de stad die beheerst worden door hangjongeren en waar je als vrouw niet rustig loopt. Ik heb twee dochters van rond de twintig… Dat wordt dan aangepakt met een sis-verbod. Dat is echt een voorbeeld van meer regels bedenken. Je moet die roedel sissende jongeren juist eerder aanpakken en ze al in een vroeger stadium respect voor de medemens laten tonen.”

Wat ga je als eerste aanpakken als je in de raad zit?

„Wat ik heel ernstig vind, is de hele radicaliseringsaanpak van de gemeente. Ze spelen met mensenlevens! Ik doel op Saadia A.T. (voormalig deradicaliseringschef gemeente, red.), maar het gaat me niet om haar persoonlijk, maar om de hele cultuur daar. Al in 2013 schreef ik over de vriendjespolitiek en heb haar benoemd als spil in de Stopera. Het is allemaal zo lang toegedekt. Én, er is bewust weggekeken door de politiek.”

Er is al een taskforce ingesteld, de afdeling wordt doorgelicht. Wat wil je veranderen?

Om te beginnen zou je de hele anti-radicalisatieaanpak met sleutelfiguren moeten veranderen. Dat werkt niet. Een teruggekeerde Syriëganger kan bijvoorbeeld wel een prima informant zijn. Ook moet er op de afdeling een vier-ogenbeleid komen. Het mag niet meer zo zijn dat het een oncontroleerbaar vriendennetwerkje wordt.”

Je wil de ’PvdA-maffia’ aanpakken. Ze zitten toch niet in het stadsbestuur?

„De PvdA is niet weg. Kijk even naar die hele laag ambtenaren. Rob Oudkerk is baas van de middelbare scholenvereniging in de stad. Fatima Elatik had het oor van politiecommissaris Aalbersberg gevonden. Felix Rottenberg zit in de Kunstraad, Wouter Bos in de raad van bestuur van het AMC. Khalid Boutachekourt is de bestuursvoorzitter van de Amsterdamse woningbouwvereniging. Je komt ze overal op hoge posities tegen!”

Wat wil je daaraan doen dan?

„We gaan er niet over en ik pleit niet voor een een communistische zuivering, maar we willen wel open sollicitaties voor bepaalde functies. Je moet ook niet willen dat de raad over al die functies gaat, maar we gaan het wel inzichtelijk maken.”

Wil je na Amsterdam naar de landelijke afdeling?

„Dat vragen veel mensen. Die ambitie heb ik in elk geval niet. Maar eerlijk gezegd: tot een maand geleden wist ik ook niet dat ik dit zou gaan doen.”

Ik neem aan dat Thierry Baudet en Theo Hiddema de lijst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gaan duwen?

„Daar mag ik nog niets over zeggen.”

Dat lijkt me voor de hand liggen, toch?

„Het is niet onlogisch.”

De drukte in de stad, speelt dat bij jullie?

„Ja, dat is ook een ding. Dan heb ik het vooral over de low-budgettoeristen en het op straat voedsel eten. Ik ben er voorstander van dat de toeristenbelasting fors omhoog gaat: de Amsterdammer mag ook wel profiteren van het toerisme.”

Pleit je ook voor het verder aanpakken van vakantieverhuur, bijvoorbeeld door Airbnb?

„Reguleer het, beperk het aantal nachten. Zolang je het maar niet demoniseert. Daar heb ik helemaal niets mee.”