Nieuws/Buitenland
931194
Buitenland

Uitvaart Thaise koning Bhumibol begonnen

BANGKOK - In Thailand zijn de plechtigheden begonnen bij de uitvaart van de Thaise koning, die op 13 oktober 2016 overleed. Zeker 100.000 mensen hebben zich verzameld om de uitvaart van dichtbij te aanschouwen. Aan de ceremonie nemen duizenden geestelijken, militairen en anderen die voor de overheid werken deel.

De stoffelijke resten van de koning worden donderdagavond (lokale tijd) gecremeerd op een speciaal daarvoor gebouwde plek, niet ver van het koninklijk paleis. Er is tien maanden gewerkt aan het grotendeels houten bouwsel met een hoogte van 58 meter. De bouwkosten bedragen naar schatting omgerekend 75 miljoen euro.

Bhumibol is 70 jaar en 126 dagen koning van het Aziatische land geweest.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag had het reisadvies voor Thailand in juli al aangepast. Het is belangrijk respectvol om te gaan met de gevoelens van de Thaise bevolking in deze periode. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het koningshuis. Belangrijke toeristische attracties zoals het Grand Palace en andere paleizen zijn gesloten. Ook moeten vakantiegangers het zonder de populaire full moon-feesten en muay thai-gevechten doen.