Nieuws/Binnenland
931695
Binnenland

El Alami Amaouch uit België al verbannen

PVV: Haatimam achter tralies

El Alami Amaouch

El Alami Amaouch

Den Haag - PVV-leider Wilders had de in Den Haag actieve haatimam El Alami Amaouch achter de tralies willen zien. „Met administratieve detentie had je hem kunnen oppakken en vastzetten!”, twitterde hij in reactie op het nieuws. Administratieve detentie is dat iemand aanvankelijk zonder proces vast komt te zitten, meestal uit veiligheidsoverwegingen. De PVV is daar een groot voorstander van.

El Alami Amaouch

El Alami Amaouch

De vraag is echter of deze imam bij zo’n systeem in de gevangenis gehouden kan worden. Uiteindelijk moet hij toch voor de rechter komen en dan is er wel genoeg bewijs voor een strafbaar feit nodig.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan, in samenwerking met het lokaal bestuur, nu wel al maatregelen opleggen. Bijvoorbeeld een tijdelijk gebiedsverbod om zo preken in Den Haag te voorkomen. Maar ook hier geldt: dat moet wel juridisch enigszins onderbouwd kunnen worden.

Het departement en het lokale bestuur wachten naar verluidt op het moment dat ze de haatimam zo’n maatregel kunnen opleggen en houden hem daarom in de gaten. „Zodra het mogelijk is, nemen we maatregelen”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

De VVD in de Tweede Kamer zei eerder al dat de liberalen vinden dat er zo snel mogelijk maatregelen genomen moeten worden tegen de haarprediker.

In het regeerakkoord worden de haatimams ook genoemd. „Ook moet alles in het werk worden gesteld om te voorkomen dat aan „haatpredikers” een podium wordt geboden”, valt daarin te lezen. Concrete maatregelen worden daarbij niet genoemd.

Straf verdubbeld

Wel wordt het strafmaximum voor haatzaaien verdubbeld naar twee jaar. Ook wordt er Europees ingezet op een strengere aanpak van jihadisme en geldstromen naar religieuze organisaties uit onvrije landen worden zo veel mogelijk beperkt, heeft de nieuwe coalitie afgesproken.

Wat Wilders wenst, de administratieve detentie, wordt niet in het regeerakkoord geregeld. Wel is er iets vergelijkbaars voor terugkerende jihadisten in het regeerakkoord afgesproken. Deze terugkeerders kunnen straks langer vastgehouden worden zonder proces zodat er meer tijd is voor bewijsgaring.