Nieuws/Binnenland
932169792
Binnenland

Militaire missie Irak verlengd

Den Haag - Nederland blijft toegewijd aan de strijd tegen Islamitische Staat. Ook blijft ons land de Koerden militair steunen. Dat is het belangrijkste signaal dat het kabinet uitzendt met de verlenging van de trainingsmissie in Irak met twee jaar, tot eind 2021.

De verlenging was al eerder aangekondigd, maar is nu officieel. Op een moment dat de veiligheidssituatie in de regio weer op z’n kop staat, is het moment van melden een duidelijk teken aan de internationale gemeenschap.

Zo’n 60 Nederlandse militairen leiden in de Koerdische regio in Noord-Irak Peshmerga-strijders op. Zij vormden afgelopen jaren de grondtroepen van de internationale coalitie tegen IS. Ook trainen Nederlandse commando’s Iraakse special forces in hoofdstad Bagdad. Het moet de Iraakse veiligheidssector verder versterken en voorkomen dat terreurgroepen als IS weer de kop op steken.

Naast de trainingen blijft Nederland ook met zo’n 20 militaire en civiele experts deelnemen aan de NAVO-missie in Irak. Die missie adviseert het Iraakse ministerie van Defensie en militaire opleidingsinstituten. Ook blijven Nederlanders het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken adviseren op het vlak van veiligheid, net als het Koerdische zelfbestuur in Erbil.

Sinds de Turkse inval in Noord-Syrië zitten de Koerden in Syrië de verdrukking. Islamitische Staat krijgt daardoor weer de kans om op te krabbelen. De Nederlandse inzet in Irak is gericht op het ’beschermen van de burgerbevolking, zo schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

Luchtaanval

Juist deze vrijdag werd bekend dat bij een Nederlandse luchtaanval in Irak in 2015 zeker zeventig burgerslachtoffers zijn gevallen. Het gaat om een bombardement van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven. Mogelijk was er volgens NRC sprake van verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden en de aanwezigheid van explosieven.

„Burgerslachtoffers wil iedereen te allen tijde voorkomen en voor de nabestaanden is het verschrikkelijk”, zo laat het ministerie van Defensie weten. Het kijkt momenteel ’serieus’ of het transparanter kan zijn over burgerslachtoffers bij Nederlandse luchtaanvallen.