Nieuws/Binnenland
932494
Binnenland

Joodse vrouw mishandeld om Israëlische vlag

Een joodse vrouw uit Amsterdam Oost is dinsdag zwaar mishandeld. De aanleiding hiervoor was de Israëlische vlag die Seraphina Verhofstadt aan haar balkon had hangen.

Verhofstadt is geslagen in haar gezicht en maag, terwijl degenen die haar belaagden, 'kankerjood' riepen. Ze heeft volgens de Amsterdamse stadszender AT5 een zware hersenschudding, gekneusde ribben en verwondingen in haar gezicht aan de mishandeling overgehouden.

Rode verf

Met dank aan een bus pepperspray die Verhofstadt op zak had na eerdere bedreigingen, wist de vrouw te ontsnappen. Ze spoot enkele belagers in het gezicht en rende vervolgens weg. De politie beveiligt Verhofstadt nu en is op zoek naar getuigen van de mishandeling of mensen die weten wie de daders zouden kunnen zijn.

Kamervragen

De Tweede Kamerleden Klaas Dijkhoff (VVD) en Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) hebben vragen over de kwestie gesteld aan het kabinet. „Kamervragen met een trieste aanleiding”, aldus Dijkhoff. „Joodse mishandeld om vlag. Kan niet”, twitterde hij. Ahmed Marcouch (PvdA) noemde het incident „afschuwelijk” en Elbert Dijkgraaf (SGP) stelde: „Onvoorstelbaar hoeveel Jodenhaat er vrijkomt deze dagen. Triest, schokkend en nog meer reden antisemitisme hard tegen te gaan”. Van Klaveren spreekt in zijn vragen van „schrikbarende ontwikkelingen van de afgelopen periode” die escaleren.

Onverteerbaar

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan noemt de mishandeling 'zeer ernstig'. "De politie zit hier bovenop, en terecht. Het zou onverteerbaar zijn als mensen in onze stad zulk gedrag vertonen en er mee wegkomen."

De mishandeling staat los van de 'balkonoorlog' over een Israëlische vlag, eveneens in Amsterdam Oost, tussen een joodse vrouw en haar onderbuurman.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));Bericht door Seraphina Verhofstadt-Makker