Nieuws
932529
Nieuws

OVSE, marechaussees hebben rampplek bereikt

Verkenners van de OVSE, Nederlandse marechaussees en Australische onderzoekers hebben de crashsite van rampvlucht MH17 bereikt. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa laten weten. Kort na aankomst namen ze een moment stilte in acht om de slachtoffers van de vliegramp, precies twee weken geleden, te herdenken.

Er wordt zwaar gevochten op de rampplek, zo zegt Telegraaf-verslaggever Charles Sanders die meereist met het konvooi. ,,Mortiergranaten rakelings over onze auto", laat Sanders via Twitter weten. Het is niet bekend hoe lang de waarnemers op de rampplek kunnen blijven. De kolonne stond eerder vandaag twee uur stil bij een Oekraïense legerpost voor overleg, maar mocht daarna weer verder.

Verkenning

De waarnemers willen vandaag kijken of ze via een nieuwe route van Donetsk naar de rampplek, een afstand van ongeveer 60 kilometer, konden rijden. Ook verkennen ze het rampgebied ,,zodat bij een volgend bezoek zo snel mogelijk tot zoeken kan worden overgegaan".

Ondanks alles is Pieter-Jaap Aalbersberg, de leider van de repatriëringsmissie in Oekraïne, blij dat de rampplek is bereikt. „Ik ben zeer blij dat het vandaag, precies 2 weken na het neerstorten van vlucht MH17, voor het eerst is gelukt om met ons team op de rampplek te komen.”

Tot nu toe is het de OVSE-waarnemers en marechaussees onmogelijk gemaakt om onderzoek te doen op de crashsite, onder meer door gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen. Kiev had beloofd de gevechten te staken.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");