Nieuws/Binnenland
932656
Binnenland

OVSE'ers rijden weer naar rampplek

De drie auto's met verkenners van de OVSE zijn weer op weg naar de rampplek in het oosten van Oekraïne. Dat meldde een ANP-verslaggever in het konvooi. „Ons konvooi gaat gestaag vooruit naar de rampplek via een nieuwe toegangsweg”, meldde de OVSE. In de auto's zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts.

De verkenners stonden donderdag ruim een uur stil bij een controlepost van het Oekraïense leger op ongeveer 40 kilometer van de rampplek.

Van minuut tot minuut wordt bekeken of de situatie op de plek waar de Maleisische Boeing neerstortte, veilig genoeg is om de verkenners door te laten. Het is niet duidelijk of op dit moment in het gebied wordt gevochten. Oekraïne heeft een 'dag van rust' beloofd, maar zegt dat de separatisten wel schieten en dat het regeringsleger mag terugschieten als het wordt aangevallen.

De verkenningsmissie is donderdagochtend vanuit Donetsk opnieuw op weg gegaan om een nieuwe route naar de rampplek te verkennen. Eerdere pogingen om het gebied te bereiken, liepen op niets uit omdat het onderweg te gevaarlijk was.