Nieuws/Binnenland
932679
Binnenland

'Eerbetoon MH17 op Canal Parade passend'

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vindt het goed dat voorafgaand aan de Canal Parade zaterdag een eerbetoon wordt gehouden aan de slachtoffers van de vliegtuigramp. Een kwartier voordat de roemruchte botenparade door de grachten gaat, varen twee witte boten van het Aidsfonds voor de stoet uit.

Volgens de burgemeester is dit een passend eerbetoon. Op de vraag of is overwogen de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride, niet door te laten gaan vanwege de crash in Oekraïne zei hij: „Je houdt altijd een aarzeling, maar ik heb veel nabestaanden gesproken die zich er eigenlijk ook goed in kunnen vinden dat dit soort dingen doorgaan. Het is waardevol. Ze zijn hun geliefde verloren door iets afgrijselijks, dus ja het schuurt. Maar het is toch goed.”

Volgens directeur Irene Hemelaar van ProGay, de organisator van de Gay Pride, is doelbewust gekozen om de boten van het Aidsfonds los te maken van de parade. „We dachten eerst aan een klein stil bootje, maar dat zou nergens op slaan tussen het feestgedruis. “Uit respect voor de nabestaanden heeft de organisatie van de Gay Pride de feestelijke banieren in de stad pas dinsdag opgehangen, terwijl het evenement al vorig weekend begon.

De burgemeester vaart zelf ook mee op de gemeenteboot. Hij hoopt een herhaling van vorig jaar, toen tientallen met name Roemeense zakkenrollers maar liefst zo'n 600 mobiele telefoons wisten buit te maken, te voorkomen. De politie krijgt net als op Koningsdag hulp van Roemeense rechercheurs, die mee de straat opgaan en na afloop informatie over verdachten uit hun land inwinnen. De zes politiemensen zoeken uit of de zakkenrollers al eerder zijn veroordeeld in andere landen, zodat de rechter daar bij het bepalen van de straf rekening mee kan houden. Volgens Van der Laan komen de criminelen speciaal op dit soort drukbezochte evenementen af.