Nieuws
932683
Nieuws

Ontroerende tijdreis

Filmrecensie| 5 sterren voor meesterwerk Boyhood

Niets zo vluchtig als de tijd. Toch is film het medium bij uitstek om dat vast te leggen. Bijvoorbeeld met zogenaamde ‘time-lapse’: opnamen die trage ontwikkelingen met regelmatige tussenpozen registreren en samenballen tot een zichtbare beweging. Zo kunnen we binnen een minuut zien hoe een zaadje ontkiemt, hoe het steeltje groeit, de bladeren zich ontvouwen en een bloem opbloeit. Richard Linklaters geeft in Boyhood een artistieke draai aan deze methode.

De Amerikaanse schrijver/regisseur maakte verspreid over een periode van twaalf jaar een heel bijzondere film over volwassen worden, waarbij de focus ligt op Mason (Ellar Coltrane). We zien deze aanvankelijk zesjarige jongen letterlijk opgroeien voor de camera, net als zijn oudere zus Samantha (Lorelei Linklater, de dochter van de regisseur).

Hun (fictieve) jeugd kent pieken en dalen, maar Boyhood spoedt zich gedurende de speelduur van 165 minuten niet als een sneltrein van het ene naar het andere dramatische moment, al zijn die er zeker wel. Kleine gebeurtenissen blijken – naast hun karakter - minstens zo bepalend voor wie zij zijn en wie zij worden.

De ontwikkelingen beperken zich overigens niet tot kinderen, want ook hun gescheiden moeder (Patrica Arquette) en hun weekendvader (Ethan Hawke) groeien nog steeds, met vallen en opstaan. „Wij doen ook maar wat”, geeft pa toe, daarmee de mythe van volwassenheid ontkrachtend.

Daarnaast schetst deze film een prachtig tijdsbeeld van de afgelopen decennia: met modetrends, met muziek en zelfs met de interesses en opvattingen van de personages, omdat die mede worden bepaald door de wereld die hen omringt.

Richard Linklater heeft zijn acteurs tot volkomen naturel spel weten te bewegen. Die onnadrukkelijkheid strekt zich ook uit tot de dialogen en tot de organische manier waarop het verhaal zich een weg naar het einde meandert, zonder ook maar een moment richtingloos te worden. Boyhood vangt het leven in al z’n gecompliceerdheid, portretteert een universeel menselijke ervaring en legt zo ook op ontroerende wijze het verglijden van de tijd vast. Meesterlijk.