Nieuws/Binnenland
933054497
Binnenland

37 miljoen euro extra voor begeleiding eindexamenleerlingen

DEN HAAG - Minister Arie Slob van Onderwijs maakt 37 miljoen euro vrij voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Dat laat het ministerie vrijdag weten. Ook mogen leerlingen voor één extra vak een onvoldoende halen.

De centrale eindexamens gaan dit jaar door. Omdat leerlingen zich door de coronacrisis minder goed hebben kunnen voorbereiden, kunnen scholen met het geld extra begeleiding geven. Ook komt er een onlineplatform met uitleg van examenstof, recente examens en webinars, aldus de minister.

Leerlingen mogen daarnaast voor één extra vak een onvoldoende halen, mits het geen kernvak zoals Nederlands, Engels of wiskunde is én de leerling door het wegstrepen van het vak alsnog kan slagen. Leerlingen mogen zelf bepalen op welk moment in de examens ze de extra onvoldoende inzetten.

Alle onvoldoendes blijven wel op de cijferlijst staan. Met de vervolgopleiding wordt gekeken wat er eventueel meer nodig is om achterstanden alsnog weg te werken. Wie dus slaagt met een vijf voor biologie mag toch geneeskunde gaan studeren. Opleidingen mogen leerlingen ook niet weigeren als ze achterstanden hebben. Daarover zijn afspraken gemaakt, aldus Slob.

Er komen ook twee tijdvakken waarin leerlingen de eindexamens kunnen maken. Daardoor kunnen ze toch alle examens maken als ze tijdens het eerste blok ziek zijn of in quarantaine moeten vanwege het coronavirus. Ze mogen er zelf voor kiezen een examen naar het tweede blok te verplaatsen zodat ze meer voorbereidingstijd krijgen. Bovendien krijgen ze een extra herkansing.