Nieuws/Nieuws

Timmermans: dit is geen wanhoopsdaad van ons

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is ervan overtuigd dat de huidige aanpak van de nasleep van de vliegramp in Oekraïne ondanks alle risico's en tegenslagen de meeste kans op succes biedt. „Het is geen wanhoopsdaad van het kabinet”, zei hij dinsdag aan het einde van het debat in de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft ervoor gekozen onbewapende marechaussees en politiemensen in te zetten om de resterende menselijke resten op de rampplek en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen. Timmermans is blij dat de Kamer die inzet bijna unaniem steunt.

De Nederlanders zijn er in de afgelopen dagen niet in geslaagd op de rampplek te komen, omdat het door gevechten in het gebied tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger te gevaarlijk is. Tijdens het debat was de frustratie daarover voelbaar. Timmermans kan niet zeggen of er momenteel op de rampplek wordt gevochten. In de omgeving ervan gebeurt dat in elk geval wel. Oekraïne heeft beloofd niet in het gebied te zullen vechten. „Daar zullen we ze ook aan houden”, zei de minister.

In Oekraïne zijn nu ruim 20 experts van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek (LTFO) en 40 marechaussees. Het aantal Nederlanders zal stap voor stap toenemen. Nederland kan nog eens 60 LTFO'ers en 60 marechaussees leveren en zo nodig nog eens 100 marechaussees extra. Nederland werkt in het gebied nauw samen met Australië en Maleisië. Australië heeft circa 50 politiemensen ter plaatse en kan dat aantal met 100 verhogen. Maleisië heeft er 68 politiemensen.