933211
Nieuws

Hof Amsterdam: Fortis misleidde beleggers

Aandeelhouders van het voormalige Fortis hebben recht op een schadevergoeding. Fortis, dat tegenwoordig Ageas heet, heeft beleggers 'misleidend en onvolledig' geïnformeerd.

Fortis raakte in september 2008 in zwaar weer, nadat het zich met RBS en Santander vertilde aan de overname van ABN Amro. De Nederlandse Staat moest bijspringen en nam in twee reddingsoperaties de Nederlandse delen van Fortis over voor in totaal €16,8 miljard.

'Sterker dan ooit'

Na de eerste reddingsoperatie zei Fortis dat de bank er 'financieel sterker voorstond dan ooit'. Die uitspraak was misleidend en heeft beleggers op het verkeerde been gezet, oordeelde het gerechtshof Amsterdam vandaag.

Beleggers besloten mede dankzij deze uitspraken aandelen bij te kopen, of in ieder geval niet te verkopen. Fortis is volgens het hof aansprakelijk voor de schade die dat heeft opgeleverd.

Staat niet aansprakelijk

Belangenorganisatie FortisEffect had niet alleen Fortis op de korrel, maar ook de Nederlandse Staat. De uitspraken die minister Bos (Financiën) in de media en Tweede Kamer over Fortis deed, kunnen volgens het hof wel door de beugel.

Bos en de Staat deden de uitspraken namelijk niet om beleggers te paaien, maar om te voorkomen dat Nederlandse spaarders massaal hun geld zouden weghalen bij Fortis.

Nationalisatie Fortis blijft

FortisEffect probeerde ook de overname van de Nederlandse Fortis-delen, inclusief ABN Amro, ongedaan te maken. Het hof wees die vordering af, omdat er 'bij die reddingsoperatie geen rechtsregels zijn geschonden'.