Nieuws
933775
Nieuws

Rutte: Geen militaire missie

Het kabinet ziet af van een militaire missie naar het rampgebied in het oosten van Oekraïne. De risico's om betrokken te raken bij het conflict zijn te groot. Daardoor komt de doelstelling om stoffelijke overschotten en bezittingen terug te halen niet dichterbij.

Dat heeft minister-president Mark Rutte zondag gezegd na afloop van een extra ministerraad. Nederland kiest ervoor de huidige ongewapende missie stap voor stap uit te breiden met 60 man van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en 60 marechaussees. Als dat nodig is, kunnen er nog eens 100 marechaussees bijkomen. Nu zijn al 40 marechaussees in Oekraïne en 23 onderzoekers. Australië stelt nog 50 politiemensen beschikbaar en houdt er 100 achter de hand. Maleisië heeft ook nog 68 man politie toegezegd.

De missie zal hoogstens 3 weken duren, maar kan eerder worden beëindigd als de situatie te onveilig wordt of als het werk klaar is.

Rutte stelde dat in een situatie waarbij militairen vlakbij de Russische grens te maken krijgen met zwaarbewapende separatisten een militair overwicht niet te verkrijgen is. “Dat is niet realistisch, zelfs niet met een massale inzet van militairen. Een militaire operatie sluit wel aan bij het gevoel, maar draagt niet bij aan het realiseren van onze prioriteiten.” Door op de huidige voet verder te gaan, kan escalatie worden voorkomen.

Zondagavond reizen minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Australische collega Julie Bishop naar Kiev voor overleg over een snelle vergroting van de huidige missie. Nederland en Oekraïne werken ook nog aan een verdrag waarin wordt vastgelegd dat personeel van de betrokken landen persoonlijke bewapening kan krijgen.