Nieuws/Binnenland
933777
Binnenland

Protest tegen geweld Gazastrook in Rotterdam

In Rotterdam wordt zondagmiddag gedemonstreerd tegen het geweld op de Gazastrook. Het evenement is pro-Palestina en begon om 13.30 uur op het Schouwburgplein met enkele toespraken van lokale politieke partijen en Palestijnse organisaties. Daarop volgde een mars door het centrum van de Maasstad. Een NOS-verslaggever schat dat er 5.000 tot 10.000 mensen meelopen.

Volgens de politie waren er veel mensen en is alles rustig verlopen. Hoeveel mensen er waren kon de politie niet zeggen, maar een NOS-verslaggever schat dat er 5.000 tot 10.000 mensen meeliepen.

Veel demonstranten zwaaiden met de Palestijnse vlag. Anderen droegen borden met de leus 'Boycot Israël'.

„Al jaren zijn de Palestijnen slachtoffer van de illegale blokkade en bezetting door Israël”, staat op de Facebook-uitnodiging voor het evenement. „Wij zijn het lijden van de Palestijnen meer dan zat.” Mede-initiatiefnemer Youth for Palestine belooft de straat op te gaan „zolang het bloedvergieten voortduurt.” Eerder werd al gedemonstreerd in Amsterdam en Den Haag.

De politie was „zowel herkenbaar als onherkenbaar” bij de demonstratie aanwezig, laat een woordvoerster weten. Agenten hebben één verboden ISIS-vlag in beslag genomen en één betoger opgepakt. „Hij maakte deel uit van een groepje dat opruiend bezig was. We hebben hem meegenomen voor verhoor. Daarna werd het weer rustig”, aldus de woordvoerster.