Nieuws/Buitenland
933783
Buitenland

Ook Fransen opgeroepen Libië te verlaten

Na onder meer Nederland roept ook Frankrijk zijn landgenoten op zo snel mogelijk Libië te verlaten. Door het toenemende geweld is het niet langer veilig in het land. „Alle Fransen moeten zo snel als ze kunnen contact opnemen met onze ambassade in Tripoli”, liet het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten.

Nederland riep zondag ruim 70 Nederlanders op weg te gaan uit Libië. De bij de ambassade geregistreerde Nederlanders zijn per mail en sms gewaarschuwd. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Tripoli wordt wellicht gesloten.

Ook Duitsland drong erop aan om het land uit te gaan. Er zijn voortdurend gevechten tussen rivaliserende milities en het gevaar van ontvoering is groot. De Verenigde Staten sloten zaterdag al de ambassade in Libië. De medewerkers zijn naar Tunesië gebracht.

Libië kampt momenteel met het dodelijkste geweld sinds 2011, toen het regime van dictator Muammar Kaddafi ten val werd gebracht. Sindsdien kent het land geen centraal gezag meer. Allerlei strijdgroepen die zich eerst tegen Kaddafi keerden, beheersen nu delen van Libië.