Nieuws
933798
Nieuws

Advocaten werken aan claim tegen Poetin

Britse advocaten zijn naar Oekraïne gegaan om met betrekking tot de crash van de Maleisische Boeing 777 een schadeclaim voor te bereiden tegen de Russische president Poetin. De juristen van het kantoor McCue & Partners hebben volgens The Daily Telegraph laten weten dat ze de familie van slachtoffers zullen uitnodigden deel te nemen aan de zaak tegen Poetin.

De Russische president is hun doelwit, omdat in hun ogen niet alleen de separatisten in Oost-Oekraïne verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van vlucht MH17, maar ook „staten, individuen of instellingen die de separatisten middelen verschaften”.

Een woordvoerder van McCue & Partners zei dat er natuurlijk klachten komen tegen de betrokken luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines, maar dat slachtoffers ook actie kunnen ondernemen tegen de daders.

Onder Nederlandse leiding wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ramp. Dat onderzoek wordt volgens The Daily Telegraph echter belemmerd door rebellen in het oosten van Oekraïne. Een civiele rechtszaak tegen Rusland zou Poetin in grotere verlegenheid kunnen brengen, dan het Nederlandse onderzoek, schat de krant.

Die krijgt bijval van de Britse ambassadeur in Kiev, Simon Smith. Die zei tegen de krant dat op de plaats waar het vliegtuig is neergekomen, veel bewijsmateriaal is verplaatst of verloren gegaan. Nabestaanden zouden hierdoor mogelijk erg lang moeten wachten op een antwoord op de vraag wat er is gebeurd.