Nieuws/Buitenland
933809
Buitenland

Costa Concordia aangekomen in Genua

Het wrak van de Costa Concordia, het grote cruiseschip dat in januari 2012 voor de kust van het Italiaanse Isola del Giglio verging, is zondagmorgen in de haven van Genua aangekomen. Daar wordt het de komende jaren gesloopt.

Het wrak is gelicht, gestabiliseerd en naar Genua gesleept. De Costa Concordia begon de laatste en trage reis afgelopen woensdag. Het duurt ook lang voor het in de haven is vastgelegd. Zondagmiddag stond de Italiaanse premier Matteo Renzi in de haven stil bij de 32 slachtoffers van de scheepsramp. Ook bedankte hij de mensen die aan de berging van het schip hebben meegewerkt.

Het Italiaanse schip van 290 meter lang en 36 meter breed werd in Genua gebouwd en 9 jaar geleden feestelijk te water gelaten. De ondergang in 2012 was extra pijnlijk omdat die niet door een vreselijke storm of andere rampspoed werd veroorzaakt, maar door een bizarre navigatiefout of onachtzaamheid.

Renzi zei onlangs met enige trots dat de operatie om de Concordia te lichten erg moeilijk was, „maar Italië heeft het geklaard. Dat is het Italië dat alles kan als het zich ergens op toelegt en dat ons zelfs kan verbazen”.

De Costa Concordia liep met meer dan 4200 mensen aan boord stuk op de rotsen bij Isola del Giglio, een eilandje voor de kust van Toscane, circa 130 kilometer ten noordwesten van Rome. Bij de ondergang van het schip verloren 32 mensen het leven.