Nieuws/Buitenland
933814
Buitenland

Duitse oproep Libië onmiddellijk te verlaten

De Duitse autoriteiten hebben hun landgenoten opgeroepen Libië zo snel mogelijk te verlaten, omdat de toestand in het Noord-Afrikaanse land steeds gevaarlijker wordt. De situatie is extreem onoverzichtelijk en onzeker. Er zijn voortdurend gevechten tussen rivaliserende milities en het gevaar van ontvoering is groot. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom het reisadvies dit weekend aangepast.

Ook Nederlanders in Libië worden dringend opgeroepen het land te verlaten, door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse ambassade in Libië kan sinds zondag nog maar 'zeer beperkte consulaire bijstand verlenen'. De ambassade in de hoofdstad Tripoli is alleen nog voor noodgevallen telefonisch bereikbaar.

Het Nederlandse ministerie kan nog niet zeggen of de ambassade ook ontruimd is, zoals de Amerikanen hebben gedaan. Het Amerikaanse ambassadepersoneel is in de nacht van vrijdag op zaterdag in konvooi naar Tunesië gereden. In het gebied waar de ambassade van de Verenigde Staten is gehuisvest, vechten rivaliserende stammen met elkaar en is het volgens de VS niet meer veilig om daar te werken.

Libië kampt de afgelopen 2 weken met het dodelijkste geweld sinds 2011, toen het regime van dictator Muammar Kaddafi ten val werd gebracht. Sinds 2011 kent Libië geen centraal gezag meer. Allerlei strijdgroepen die in de 'revolutie' de clan van de Kaddafi's bestreden, zijn niet ontbonden en beheersen delen van het land.