Nieuws/Buitenland
933827
Buitenland

'Hamas verklaart 24 uur humanitair bestand'

De Palestijnse beweging Hamas heeft zondag laten weten dat ze alsnog met een humanitair bestand van 24 uur instemt. Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat verschillende strijdgroepen in de Gazastrook een gevechtspauze van 24 uur steunen. Die moet zondag 13.00 uur onze tijd ingaan.

De mededeling van Hamas komt kort nadat Israël de aanvallen op de Gazastrook had hervat. Israël had eerderl al ingestemd met een verlenging van de gevechtspauze van zaterdag, maar omdat Hamas tijdens de gevechtspauze doorging met raketbeschietingen vanuit de Gazastrook zag Israël daar zondag weer van af.

In de nacht van zaterdag op zondag werd een Israëlische militair gedood door een granaat die in de Gazastrook werd afgeschoten. Na de hervatting van de Israëlische beschietingen van de Gazastrook zijn volgens nieuwszender al-Jazeera zondag al zeker vijf Palestijnen gedood.

Het Israëlische kabinet is volgens de krant Haaretz zondag bijeengekomen om over voorstellen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry te praten. Kerry heeft een staakt-het-vuren van zeker een week voorgesteld.