Nieuws/Binnenland
933829
Binnenland

Aids Fonds herdenkt bij Canal Parade

Tijdens de Gay Pride-botenparade volgende week zaterdag varen twee boten van het Aids Fonds voor de stoet uit. Zo worden de slachtoffers van rampvlucht MH17 geëerd en herdacht, liet de organisatie van de Amsterdam Gay Pride weten. Meerdere omgekomen passagiers waren op weg naar een internationale aidsconferentie in Melbourne, onder wie de bekende Nederlandse wetenschapper Joep Lange.

„De LHBT-gemeenschap is diep geraakt door dit menselijk drama en heeft geliefden en vrienden te betreuren, onder wie een vooraanstaand onderzoeker en onze vrienden van het Aids Fonds”, legt directeur Irene Hemelaar uit. „We wensen de nabestaanden sterkte toe in deze ondenkbaar moeilijke periode. We zetten hun strijd, die ook de onze is, voort.”

Het Aids Fonds laat zelf weten dat medewerkers „op gepaste wijze“ meevaren om „de overleden collega's, hun toewijding aan de internationale aidsbestrijding en hun bijzondere werk” te eren. „Met een boodschap aan de wereld zal de wil en de wens om hun werk en visie voort te zetten, worden geuit.” De organisatie is nog bezig met de aanpassing van hun boten.

Tijdens de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride, die zaterdag is begonnen en tot en met 3 augustus duurt, vinden in de hoofdstad bijna 300 evenementen plaats die te maken hebben met de acceptatie van LHBT's (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders). Hoogtepunt is de botenparade, waarbij 80 scheepjes in colonne door de grachten varen.