Nieuws
933831
Nieuws

Onderzoekers zondag niet naar rampplek MH17

Internationale onderzoekers gaan zondag niet naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort. Ze zien af van een bezoek, omdat er in de buurt gevochten wordt tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. Alexander Hug van de OVSE laat weten dat de inspectie van de rampplek uitgesteld is tot maandagochtend.

De OVSE meldt dat een team van forensische experts dat zondag op weg was naar de plek van de vliegramp nog in Donetsk is. Het was de bedoeling dat het team zondag aan het einde van de ochtend zou aankomen. Eerder meldden getuigen tekenen van gevechten in de omgeving van rampplek.

In de omgeving van de plek van vliegramp in Oekraïne is het zondag onrustig. Ooggetuigen hebben tekenen van gevechten waargenomen. Fotograaf Pierre Crom die ter plekke was, spreekt van zwarte rook die opsteeg in de omgeving, zeker één ontploffing en sporen van militaire voertuigen.

De experts konden zondagochtend op pad gaan nadat de OVSE afspraken had gemaakt met de separatisten, die het gebied controleren waar de ramp gebeurde. De Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) gaf toestemming om te gaan. Het crisisteam in Den Haag liet zondag weten dat de NCTV later besloot het team van 30 Nederlandse forensische experts niet verder te laten gaan dan Donetsk omdat het te onveilig is op de rampplek.