Nieuws
933833
Nieuws

Australië stuurt ongewapende agenten

Australië stuurt ongewapende politieagenten naar het oosten van Oekraïne. Dit heeft de Australische premier Tony Abbott zondag bevestigd. Hij erkende dat er risico's aan verbonden zijn, maar hij zei dat „de missie niets te maken heeft met Oost-Europese politiek” en „dat we alleen maar onze doden willen terughalen”.

Abbott zei dat hij erop rekent dat de onderzoeksmissie die Nederland leidt, niet langer dan drie weken gaat duren.

In de Australische discussie over de beveiliging van het onderzoek op de plek in Oekraïne waar 17 juli een Boeing 777 neerstortte, was eerder ook sprake van 190 gewapende agenten. Bij de ramp kwamen 194 Nederlanders, 27 Australiërs en 77 anderen om het leven.

De Australische discussie lijkt overigens nog niet voorbij. Abbotts minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop zei dit weekeinde in Amsterdam tegen Australische media dat er wel een aantal agenten bewapend zullen zijn. Ze zei niet hoeveel agenten, maar die zouden de onderzoekers beschermen. Ze zei dat Oekraïne dat moet toestaan en wil dat het Oekraïense parlement daar op een zitting dinsdag mee instemt.

Volgens Abbott zijn er al 11 agenten in Oost-Oekraïne op de plaats waar de wrakstukken en de stoffelijke resten van de nog niet gevonden of geborgen slachtoffers liggen. Bijna 160 andere agenten zijn elders in Oekraïne paraat.