Nieuws/Binnenland
933850
Binnenland

Timmermans en Bishop naar Oekraïne

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Julie Bishop gaan maandag terug naar Oekraïne. Ze willen in Kiev proberen het parlement zover te krijgen dat ze al op dinsdag een besluit nemen over een grote politiemissie in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Dat zei minister Bishop in een interview met de Herald Sun.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat Timmermans en Bishop maandag in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn „om met de Oekraïense autoriteiten verder te praten over de toegang tot het rampgebied”. Het ministerie wil verder geen bijzonderheden geven over deze reis, meldde een woordvoerder.

Het Oekraïense parlement wil eigenlijk donderdag praten over de missie van Nederland en Australië, die erop is gericht menselijke resten en persoonlijke bezittingen terug te halen. „Dat vinden we te laat”, aldus Bishop.

Zaterdag werd al bekend dat er wordt onderhandeld over een grootschalige missie in het rampgebied. Nederland kondigde aan dat er vele tientallen, mogelijk zelfs honderden politiemensen, marechaussees en forensische experts aan die missie zullen deelnemen als Oekraïne instemt.