Nieuws
933865
Nieuws

Forensische experts zondag naar rampplek

Een team van 30 forensische experts is zondagochtend onderweg gegaan naar de plek in Oost-Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysia Airlines vorige week donderdag neerstortte. Het ministerie van Veiligheid en Jusititie maakte zondag bekend dat het team aan het einde van de ochtend verwacht aan te komen.

De experts konden op pad gaan nadat de OVSE afspraken had gemaakt met de separatisten, die het gebied controleren waar de ramp gebeurde. De Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) heeft toestemming gegeven om te gaan.

Het team reist vanuit de plaats Izyum naar het door separatisten gecontroleerde gebied. In deze stad, ongeveer 125 kilometer van Charkov, verbleven de experts zaterdag ook, toen een bezoek aan het rampgebied niet doorging.

Zaterdag was het gebied „instabiel” aldus het ministerie. De OVSE had dat aangegeven, waarop de NCTV oordeelde dat het team niet kon doorreizen naar de plek van de crash. De NCTV maakt dagelijks een afweging over de veiligheid, op basis van de algemene en militaire inlichtingendiensten en informatie van de OVSE.