Nieuws/Binnenland
933951
Binnenland

Nederlandse Joden huren bewaking in

Nederlandse Joden worden met de dood bedreigd en stelselmatig geterroriseerd. Zeker vijftien tot twintig vooraanstaande Joden en zakenmensen hebben sinds de escalatie tussen Israël en Gaza met zoveel agressie te maken, dat ze persoonlijk worden beveiligd.

Een van hen is ondernemer Roland Kahn, die een mode-imperium in het binnen- en buitenland heeft opgebouwd als eigenaar van onder meer CoolCat. „Ik word enorm bedreigd. Ik word niet alleen uitgemaakt voor ’vieze vuile Jood’ en met de dood bedreigd, ook mijn winkels zijn het mikpunt geworden. Ze dreigen die in brand te steken. Nu wordt mijn dochter die in Amerika woont ook nog eens bedreigd, mijn vriendin van islamitische afkomst eveneens. Ook mijn medewerkers hebben er last van. Een aantal Marokkaanse werknemers wordt zelfs bedreigd door hun eigen achterban omdat ze voor mij werken en achter mij staan. Deze mensen zijn heel verontwaardigd en boos.”

Hakenkruizen

Kahn gaat maandag aangifte doen bij de Amsterdamse politie. „Zij neemt de situatie hoog op. Het is nog afwachten of het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat. De Nederlandse Staat moet dit een halt toeroepen. Ik roep niet alleen de overheid, maar heel Nederland op om hun eigen democratie te beschermen.”

„Joodse gezinnen halen het gebedsrolletje, de mezoeza, van hun deurpost uit angst om doelwit te worden. In Amsterdam-Zuid worden auto’s bekrast met hakenkruizen. Een grote groep Joden heeft last van antisemitisme in hun woongebied. Dat aantal loopt in de duizenden”, zegt een bron die zich bezighoudt met de veiligheid van Joodse burgers. Opperrabbijn Jacobs, die vorige week keien door de ruiten van zijn woning kreeg, roept de PKN, de Rooms-Katholieke Kerk en moskeeën op om met een openbare stelling te komen. „Het gaat hier niet over Israël, maar over antisemitisme.”

Bij de Stichting Bij Leven en Welzijn, die al veertig jaar Joodse instellingen en evenementen beveiligt, komen er signalen van groeiend antisemitisme binnen. „We zijn alerter dan normaal. Joods Nederland staat buiten het conflict tussen Israël en Hamas. Hamas heeft de doelstelling om Israël van de kaart te vegen en alle Joden uit te roeien, dat waait nu over naar Europa. We adviseren om iedereen die last heeft van antisemitisme aangifte te doen”, zegt voorzitter Dennis Mok.

Demonstratie

De Jodenhaat die donderdagavond werd geventileerd tijdens een pro-Gaza-demonstratie in de Haagse Schilderswijk heeft tot een grote schok geleid. Het niet optreden van de Haagse burgemeester Van Aartsen (VVD) stemt een groot deel van de Kamer boos. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) kreeg gisteren kritische vragen van de VVD, CDA, CU en SGP.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël roept burgemeesters op om antisemitische uitingen tijdens demonstraties niet langer te tolereren. Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat de beelden van de demonstratie uitkijken om vast te stellen of er strafbare feiten zijn gepleegd. Burgemeester Van Aartsen liet weten dat demonstreren een grondrecht is en dat alle Nederlandse burgemeesters ervoor moeten zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden.