Nieuws/Binnenland
933953
Binnenland

Elitetroepen gebriefd over missie

Nederlandse commando’s en leden van het Australische SAS regiment arriveren dit weekeinde in Oost-Oekraïne om onbewapende marechaussees en onderzoekers op de crashsite van vlucht MH17 te beveiligen.

Gistermorgen om acht uur zijn de special forces op de voormalige vliegbasis Soesterberg gebriefd over hun missie. De avond daarvoor waren de mannen thuis gebeld, met de mededeling dat ze voor de komende weken afscheid van vrouw en kinderen moesten nemen. ZorgenVervolgens werden de elitesoldaten met speciaal vervoer van Defensie opgehaald en gold er geheimhoudingsplicht. Toch liet een enkeling via familie aan deze krant weten „zorgen te hebben over de operatie, omdat er veel minder militairen naar Oost-Oekraïne afreizen dan eerder gepland.”

De commando’s vormen de voorhoede van een grotere bewapende militaire missie, waarover het kabinet vandaag of morgen beslist. Ook 11 Luchtmobiele Brigade zou dit weekeinde vertrekken. Gistermorgen werden vergaande voorbereidingen voor inzet in Oost-Oekraïne tijdelijk onderbroken.

Elk moment, elke missie

Via een afgeschermd Facebookbericht liet brigadegeneraal en commandant Nico Geerts weten: „Luchtmobiel stond klaar. In opdracht van de CDS, anderhalf bataljon, brigadestaf en ondersteuning gealarmeerd. We stonden niet op stand-by, velen op verlof. Binnen 12 uur 80% van het personeel binnen, vanuit heel de wereld onderweg voor die ene opdracht in Oekraïne. Geen vragen over de opdracht en vergoedingen voor niet genoten verlof en transportkosten. Maximaal voorbereiden, spullen, wapens pakken, voertuigen gereed stellen en de staf plannen op de inzet. Korte nachten, maar veel inzet, loyaliteit en flexibiliteit. Ik ben trots op mijn mensen, die zonder kikken hun gezin achterlaten op de camping en staan voor hun taak. 11 Luchtmobiele Brigade: de mannen, vrouwen, de burgers, daar kan ik op bouwen. ELK MOMENT, ELKE MISSIE.”

De Australiërs waarmee Nederland samenwerkt, gaan ervan uit dat minstens duizend militairen nodig zijn om de crashsite van vlucht MH17 veilig te stellen. De regering in Canberra stuurt ook een SAS team dat gespecialiseerd is in het bevrijden van gijzelaars, net als helikopters en een mobiel hoofdkwartier.

Helikopters

Een Nederlandse officier zal de missie leiden, met een Australiër als zijn rechterhand. De Australische premier Tony Abbott drong er gisteren op aan om een „zwaar wapen achter de hand te hebben, voor het geval separatisten in het offensief gaan.” Daarbij noemde Abbott specifiek de inzet van Nederlandse Apache gevechtshelikopters.

Militairstrafrechtspecialist Michael Ruperti meent dat bewapende troepen zich juridisch weinig zorgen hoeven te maken, mocht het tot schietincidenten komen. „Het gaat hier immers om afspraken tussen Oekraïne, Nederland en Australië, vooralsnog buiten NAVO en VN om. Omdat de inzet op grondgebied van de soevereine staat Oekraïne plaatsvindt, zie ik geen obstakels.”