Nieuws

Marechaussees vertrokken

Vanaf vliegbasis Eindhoven zijn vrijdagavond 40 marechaussees vertrokken die in het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort gaan helpen met zoeken naar menselijke resten en bezittingen. Voor hun vertrek werden ze kort toegesproken door de commandant van de Koninklijke Marechaussee, Hans Leijtens.

Over de inzet van de marechaussees werd donderdag besloten. De marechaussees gaan hun werk in Oost-Oekraïne onbewapend doen. Per dag wordt bekeken of het veilig genoeg is om het gebied in te gaan.

Het vliegtuig zal aan het begin van de nacht van vrijdag op zaterdag aankomen in Charkov. De marechaussees gaan dan eerst een paar uur slapen en rusten en daarna reizen ze naar het rampgebied.

Om niet herkend te worden en op hun eigen verzoek werden de marechaussees bij vertrek afgeschermd van de pers. Alleen het vertrek van hun C130 Hercules richting Charkov werd vastgelegd.

In het toestel zitten ook 20 mensen van de politie, vooral forensisch experts, die in het rampgebied gaan helpen met het onderzoek. Een van hen legde kort voor haar vertrek uit dat ze een paar uur eerder was opgeroepen en nog geen enkel idee heeft wat precies haar opdracht zal zijn in Oekraïne. Ze weet evenmin wanneer ze terugkeert.

Ze vindt het vooral een eer dat ze werd geselecteerd en dat ze iets kan betekenen. De politieagente legde uit dat ze onder andere is gespecialiseerd in slachtofferidentificatie. In het dagelijks leven doet ze sporenonderzoek bij zware misdrijven zoals moord, mishandeling of zedenzaken.

Haar familieleden vonden het vooral erg spannend dat ze zo plotseling naar Oekraïne werd gestuurd.