Nieuws/Binnenland
933963
Binnenland

DE VARENDE VAARKRANT

Portretten Blauwestad

Reporter Ronald van Gessel portretteerde rond Blauwestad en het Groningse Oldambtmeer een aantal karakteristieke watersporters. Verhaaltjes over een Deense dog, een bijzonder zeilbootje en een 'paleis voor weinig'.

Heerlijk recreërenWigbold en Stefan met hun echtgenotes en de kinderen Kaylee en Daisy komen uit Winschoten, dicht in de buurt. Ze hebben een heerlijk beschut plekje opgezocht tegen de pijlers van een brug, maar wel in het zonnetje en met een lekker verkoelend windje eroverheen. "Dit gebied heeft een slechte naam gekregen, maar dat is niet terecht, je kunt hier heerlijk recreëren", zegt Wigbold. Feit is dat er inderdaad leuke strandjes zijn aangelegd, er zijn steigers om vanaf te windsurfen en er is een openluchtzwembad. 

Lekker gevoelHotelhoudster Maureen van 'In den Stallen' met haar Deense dog Lokon heeft het hotel een paar jaar geleden overgenomen. "Door de crisis is de ontwikkeling van de streek vertraagd, maar de gemeente moet er ook meer aan trekken. We hebben hier meer evenementen en festivals nodig, ook in de winter. Dat trekt mensen." Verder voelt ze zich wel lekker in het gebied. Ze is in Canada geboren en rust en ruimte zijn er met de paplepel ingegoten. "Meteen hierachter staan mijn paarden, waar kan dat nog?"

SieraadMidden op het Oldambtmeer zien we een bijzonder sierlijk zeilbootje door de golven klieven. Het is geen bootje van alledag en dat blijkt ook. Vader Frits Kesteloo en zoon Pieter uit Groningen hebben het zelf in twee jaar tijd gebouwd op tekening van een Schotse Ness Yawl, een ontwerp van Ian Oughtred. Het 6 meter lange midzwaardscheepje heeft een overnaadse romp van multiplex en dekken van prachtig op vlam gelijmd mahoniehout. Al snel wordt duidelijk dat ze allebei werktuigbouwkundige zijn. Hier kan menig scheepsbouwer een voorbeeld aan nemen, maar als die met zoveel precisie zouden gaan werken, zouden boten onbetaalbaar worden. Na afloop van de vaartocht komen we ze weer tegen, hun sieraad staat inmiddels op de trailer en gaat mee terug naar huis in een veilige loods.

Erg rustigIJkie en Flip Kuiper uit het nabijgelegen Finsterwolde vieren deze week de 47e verjaardag van hun huwelijk. Flip zat jaren terug op een landbouwmachine op dezelfde plek waar nu het meer ligt, toen de zaak onder water werd gezet. Nu vaart hij er vaak met zijn sloepje en beiden genieten nog elke dag van de ruimte en de rust. "We moeten het beamen, in vergelijk met de plassen in het Westen en Friesland is het hier inderdaad erg rustig; na drie uur varen zijn we nauwelijks iemand tegengekomen. Een bijzondere ervaring." 

FascinerendJan en Ingrid Schutte uit Amstelveen zijn voor de eerste keer in Blauwestad en kijken hun ogen uit. "Dit is heel anders dan we ons voorgesteld hadden. Vooral de combinatie van een strak aangelegd meer en de oude dorpjes eromheen is spannend. Als je uit de Randstad komt, is het fascinerend voor hoe weinig geld je hier een paleis kunt realiseren. De natuur is overweldigend, maar je moet niet even een ons ham zijn vergeten bij de boodschappen en weer terug moeten. Alles bij elkaar heeft het toch wel wat. Misschien een tweede huis dan…" 

AlleraardigstThijs Huisman van Watersportbedrijf Huninga's verhuurt sloepen, kano's en zeilboten. Er wordt ook les gegeven, men kan bijvoorbeeld een zeildiploma halen. Het bedrijf ligt op de relatief nieuwe jachthaven van Midwolda, die op zijn beurt weer naast een alleraardigst opgespoten strandje ligt, waar ook gezwommen kan worden. Er zijn 200 ligplaatsen, ook voor passanten. Ook is er een trailerhelling.