Nieuws/Binnenland
933996
Binnenland

Maria Poetin houdt zich schuil

Is de Russische presidentsdochter Maria Poetin nog in Nederland? De kans lijkt klein na alle dreigementen op Twitter, al loopt er in haar wijk meer politie rond dan normaal. Maar niemand in Voorschoten weet het zeker, inclusief de gemeente zelf. En eigenlijk wil ook niemand erover praten.

De woordvoerder van de gemeente Voorschoten is helder. „Wat ons betreft is Maria Poetin een ’stadssage’,” legt hij lachend uit. „Wij hebben geen bewijs dat ze hier woont, of dat ze hier ooit gewoond heeft.”

Noodscenario's

Dat zou kunnen kloppen, want de twee woningen waar ze soms zou slapen staan allebei op naam van haar Nederlandse partner. „Maar nee, wij hebben geen noodscenario’s liggen voor het geval zich opeens boze mensen bij haar vermeende huis melden.”

Er lijken vrijdag wel meer agenten rond het penthouse in de – oh ironie – Krimwijk te surveilleren. Maar officieel kan de woordvoerder van de politie Haaglanden geen mededelingen doen „over eventuele beveiliging van personen of gebouwen. Probeer het eens bij het ministerie of de Russische ambassade.”

Uitzetten

Sinds het neerhalen van vlucht MH17, vermoedelijk door aanhangers van de Russische president Poetin, circuleren op Twitter veel boze woorden aan het adres van zijn blonde dochter Maria, die met regelmaat in Voorschoten lijkt te bivakkeren. Burgemeester Broertjes van Hilversum riep zelfs op haar zonder pardon uit te zetten, al had hij achteraf spijt van deze ongenuanceerde uitlatingen.

Buurtbewoners willen wel praten, mits niemand met zijn of haar naam in de krant belandt. „Je weet maar nooit, hè”, bromt een oudere man. Verdere uitleg vindt hij niet nodig. „Iedereen weet dat ze daar de afgelopen twee jaar regelmatig woonde”, vertelt hij. „Maar niemand had ooit last van haar of haar vriend: het zijn voor zover ik weet allebei zeer eerzame burgers.”

Dat bevestigt ook een onderbuurman, die al wekenlang geen voetstappen boven zijn hoofd heeft gehoord. „Het peperdure penthouse staat sowieso al heel lang leeg”, weet hij. „Ze bewoonden de etage daaronder. En ik heb haar maar een paar keer gezien toen ze de lift instapte. Een mooie blonde jonge vrouw met een enorme chique bontjas aan.”

Mini Cooper

Haar vriend, voormalig Gazprom-topman Jorrit Faassen, zou nog een tweede appartement in Voorschoten hebben, boven de enige Albert Heijnvestiging van het 20.000 inwoners tellende stadje. „Haar blauwe Mini Cooper cabrio stond daar soms wekenlang in de garage. Maar ook die heb ik al maanden niet meer gezien”, bekent de buurman. Volgens sommige flatbewoners zou de Russische blondine na het neerschieten van MH17 naar Moskou zijn ’gevlucht’, waar ze directe bescherming van haar vader geniet.