Nieuws/Buitenland
934054
Buitenland

'Nooit meer Jodenhaat'

Een krachtige voorpagina van de Duitse krant Bild vrijdag. Allerlei Duitsers, van politiek leiders tot de groentenboer om de hoek, spreken zich uit tegen de oprukkende Jodenhaat. Dat is namelijk een groot probleem in Duitsland, net zoals in de rest van Europa.

Bondskanselier Merkel bijvoorbeeld stelt dat Duitsland antisemitische uitingen en geweld nooit meer mag en zal accepteren. Modeontwerper Wolfgang Joop vindt het uitsluiten van mensen, niet alleen vanwege de Duitse geschiedenis, onverdraaglijk. Televisiecommentator Marcel Reif houdt het bij een beknopt 'Niet hier, niet nu, nooit meer!'.

Den Haag

Ook in Nederland rukt de Jodenhaat op. Dat was donderdag duidelijk merkbaar bij een demonstratie in Den Haag. Betogers scandeerden leuzen als 'dood aan de Joden, dood aan Israël'. Een van de sprekers bij de demonstratie zei: ,,Er komt een dag dat iemand zegt: ’er zit een Jood achter mij verborgen, vermoord hem.’" Burgemeester Van Aartsen van Den Haag zei achteraf dat er bij de demonstratie geen grenzen waren overschreden.

Verschillende politieke partijen, zowel in de Haagse gemeenteraad als in de Tweede Kamer, gaan vragen stellen over de demonstratie, waarbij overigens ook een verslaggeefster van GeenStijl werd bedreigd.